Exemplul de lupta cu criza : Marinaleda

Localitatea din Andaluzia nu cunoaşte şomajul şi prosperă la umbra cooperativei sale agricole. În timp ce politica de austeritate şi-a atins punctul culminant în Spania, primarul său, Juan Manuel Sánchez Gordillo, s-a instalat în fruntea unei mişcări a rezistenţei populare.

Juan Manuel Sanchez Gordillo, primarul din Marinaleda, sudul Spaniei.

Juan Manuel Sánchez Gordillo, care a acaparat primele pagini ale ziarelor din ultimele zile, după ce a “expropriat forţat” alimente în mai multe supermarketuri, împreună cu colegii săi din Sindicatul Andaluz al Muncitorilor (SAT), pentru a le da celor mai nevoiaşi, este fără îndoială un lider unic în clasa politică spaniolă.

Împreună cu eternul său coleg de luptă zilnică, Diego Cañamero, Sánchez Gordillo a fost un conducător istoric al Sindicatului Muncitorilor Câmpului (SOC), coloană vertebrală a actualului SAT. În plus, din 1979 este primar al micii localităţi din regiunea Sevilla, Marinaleda, unde în ultimii 40 de ani stânga a avut o hegemonie absolută. Sprijinul şi participarea locuitorilor satului i-au permis să pună în practică un adevărat experiment politic şi economic, un fel de insulă socialistă în mijlocul câmpului andaluz.

Apoi, a venit criza economică şi acest sat andaluz a avut ocazia să testeze dacă utopia sa particulară de pe 25 de kilometri pătraţi este într-adevăr o alternativă în faţa pieţelor. Nivelul şomajului său actual este de 0%.

Pământul pentru cei care muncesc

O mare parte din locuitori lucrează la Cooperativa Humar – Marinaleda, creată de proprii muncitori după ani de luptă. Mult timp, ţăranii ocupau pământurile din Humoso, unde astăzi se află cooperativa, şi de fiecare dată când făceau asta, erau daţi afară de Guardia Civil. În sfârşit, în 1992 şi-au îndeplinit obiectivul: “pământul pentru cel care îl munceşte” şi ferma a trecut în proprietatea lor.

Pământurile lor produc fasole, anghinare, ardei de diferite tipuri şi ulei de măsline extra virgin, totul controlat chiar de muncitori în toate fazele de producere. Pământurile, situate în Vega del Genil, sunt proprietatea “întregii comunităţi” şi, în plus aici mai există o fabrică de conserve, o presă de ulei, sere, echipamente pentru a creşte vite şi un magazin. Salariul tuturor muncitorilor, fără să conteze cu ce se ocupă, este de 47 de euro pe zi, şase zile pe săptămână, adică 1 128 de euro pe lună pentru 35 de ore pe săptămână lucrate [salariul minim este de 641 de euro].

În plin sezon, la cooperativă lucrează în jur de 400 de persoane, iar minimul ajunge la aproximativ 100. Dar locurile de muncă nu sunt proprietatea unui locuitor anume, ci se lucrează prin rotaţie pentru ca toţi să poată avea un venit, după principiul „să lucrăm mai puţin ca să lucrăm toţi”. În plus, sunt şi oameni care muncesc mici parcele ale proprietăţii lor. Restul vieţii economice constă în sectoarele principale ale mediului rural, precum magazinele, serviciile de bază şi sporturi. Practic toţi locuitorii au acelaşi venit ca un muncitor de la cooperativă, în jur de 1 200 de euro pe lună.

Locuinţe cu 15 euro pe lună

Într-un interviu acordat Público luna trecută, însuşi Gordillo a explicat cum afectează criza localitatea Marinaleda. “În general, în agricultură şi în alimentaţie s-a observat puţin criza. Ceea ce se întâmplă este că lumea care plecase de la câmp pentru a munci în construcţii se întoarce şi caută de lucru. Aşa că nu doar că trebuie să păstrăm slujbele care există ci trebuie să le şi sporim. Agricultura ecologică oferă mai mult de muncă decât cea tradiţională”.

În faţa “boomului imobiliar” şi a speculaţiei care a pus stăpânire pe cărămizile spaniole în ultimele decenii, Marinaleda a decis să meargă tocmai în sens contrar. Aici este posibil să ai o casă în condiţii bune, de 90 de metri pătraţi, cu terasă, pentru 15 euro pe lună. Singura condiţie este ca, urmând filozofia de ansamblu şi orizontală care serveşte de ghid pentru toate activităţile, fiecare persoană trebuie să ajute la construcţia locuinţei sale. (…)

http://www.adevarul.ro/international/foreign_policy/web_exclusive/Marinaleda-oaza-socialista-sfideaza-criza_0_764923640.html#

Articol preluat din Presseurop.eu/ro, revistă a presei europene, în zece limbi.

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s