„Comunismul a murit, dar spiritul a ramas in tara, ne-ndreptam cu pasi mari catre o parodie nationala”

Cu motto-ul „Comunismul a murit, dar spiritul a ramas in tara, ne-ndreptam cu pasi mari catre o parodie nationala” – Parazitii,

iata si stirea:

Washington Times: Problemele economice si politice ii determina pe romani sa tanjeasca dupa comunism. 53% dintre ei ar prefera sa traiasca in regimul lui Nicolae Ceausescu

Lupta in desfasurare intre premier si presedinte in timp ce economia sufera a determinat multi romani sa tanjeasca dupa o revenire la comunism deoarece ei cred ca reformele democratice si de liberalizare a pietei din ultimele doua decenii au esuat, scrie Washington Times, citat de Mediafax. Peste 53% dintre romani au declarat luna trecuta pentru Institutul Roman de Studii Sociale ca ar prefera sa traiasca in regimul lui Nicolae Ceausescu, fata de 44%, cati se declarau in favoarea reinstaurarii regimului comunist in urma cu doi ani, scriu jurnalistii americani.

ro sua flags

 

Cresterea nemultumirii fata de democratia si piata capitalista a intervenit dupa ani intregi de probleme economice si politice, considera Washington Times.

Odata cu indepartarea de la putere a comunismului, economia de piata a oferit oportunitati pentru imbogatire, dar a si incetatenit o cultura a coruptiei capitaliste.

Analistii sustin ca in fostul bloc sovietic s-a impus coruptia unei noi ordini. Nu mai este micul schimb de cadouri sau spagi pentru a avea acces la bunuri si servicii care nu erau accesibile la liber in regimul comunist. Noua mita a inceput cu nou-formatele partide politice care ofereau contracte publice in schimbul fondurilor de campanie.

„Oamenii simt ca de cresterea economica si transformare beneficiaza doar cativa – cei care sunt apropiati de cercul celor care iau decizii”, a declarat Miklos Marschall, director adjunct al Transparency International.

„Elitele – cu cateva exceptii – sunt prea limitate, ocupate cu luptele de putere si unele reforme cheie nu au fost introduse. Unele privatizari (ale intreprinderilor de stat) au fost efectuate in maniera corupta si nu deschis si pe baza competitiei.

Coruptia a contribuit la o diviziune acuta intre bogati si saraci, vizibila peste tot, in special pe drumurile tarii unde masini luxoase se intalnesc cu carute trase de cai. Noile cladiri de sticla se inalta langa case pe jumatate daramate. Capitala, Bucuresti, se lauda cu zeci de magazine de designeri de lux, desi produsul intern brut este de 12.600 de dolari pe an cap de locuitor.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13132160-washington-times-problemele-economice-politice-determina-romani-tanjeasca-dupa-comunism-53-dintre-prefera-traiasca-regimul-lui-nicolae-ceausescu.htm

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s