Și lumea va fi un loc mai bun. Poate

Image

Undeva, într-un frigider dintr-un laborator suedez se găsește ceea ce promite să facă lumea un loc mai frumos: un tratament ieftin și eficient împotriva cancerului. De ce nu știe nimeni despre el? Mai mult, de ce nu se fac testele necesare pentru ca acesta să ajungă unde trebuie – adică la miile de oameni care mor zilnic din cauza așa-zisei incurabile maladii?

Undeva, în țara frigului, există un genetician care a inventat un virus ce elimină tipul de cancer care l-a ucis pe Steve Jobs – cel provocat de tumori neuroendocrine.

„Nu ‘a eliminat’! Nu ‘a inventat’, nu!” întrerupe profesorul Magnus Essand. ”Rezultatele noastre au fost obținute doar în laborator, nu pe oameni, iar multe tratamente care funcționează în laborator nu au efect asupra oamenilor.”

În orice caz, sună foarte bine: un virus care se hrănește cu cancer.

”Uneori, eu îi spun un asasin care omoară toate personajele negative”, admite profesorul Essand.

Ieftin de produs, virusul este extrem de precis, cu o singură reacție adversă pentru oameni: ușoare simptome de gripă. Fotografiile din rapoarte arată cum tumorile cobailor aproape se topesc. ”Este extraordinar”, spune Essand. ”E mai bun decât orice altceva. Celulele canceroase rezistente la orice alt medicament mor imediat la șoareci”.

Totuși, la cum stau lucrurile acum, adenovirusul serotip 5 – ca să fim pompoși – am putea spune că  nu va fi niciodată testat pentru a vedea dacă are efect și asupra oamenilor. Din 2010, el stă într-un mini-frigider din holul profesorului Essand.

La 200 de metri de biroul acestuia se afă Spitalul Universitar din Uppsala, un centru european de excelență în tratarea tumorilor neuroendocrine. Pacienții vin aici din toată lumea pentru a fi consultați, în special din America, unde tratamentele pentru cancer sunt cu vreo 5 ani în urma Europei. Totuși, nici măcar atunci când suferinzii nu mai au nicio speranță, când li se mai dau doar câteva luni de viață, când flutură cărți de credit și sunt dispuși să încerce orice, indiferent de reacții adverse, nici măcar atunci oncologii nu au voie să alerge peste drum și să ia tratamentul din frigiderul profesorului Essand.

Cum stă treaba la nivel celular: celulele sănătoase sunt programate să moară atunci când sunt infectate cu un virus, pentru a stopa răspândirea acestuia în alte părți ale corpului. Doar că o celulă canceroasă este nemuritoare. Prin nenumărate mutații, a reușit cumva să „închidă” programul care o determina să se sinucidă. Asta înseamnă că, dacă un virus potrivit infectează o celulă canceroasă, el se poate multiplica în mod incontrolabil în interiorul acesteia, determinând celula să se autodistrugă. Virusurile  rezultate se pot răspândi la celulele canceroase din apropiere și apoi repeta procesul. Un virus devine, astfel, cancerul cancerului. Studiile profesorului Essand au arătat că virusul său operează cu o viteză uimitoare.

Acest virus nu este, totuși, unic. Încă din anii 1880, doctorii știau că infecțiile virale pot pot cauza reduceri dramatice ale tumorilor. În 1980, un clinician italian a descoperit că prostituatele care aveau cancer cervical au intrat în remisie atunci când au fost injectate împotriva rabiei. Astfel că, timp de câțiva ani, el a umblat prin satele din Toscana, injectându-le femeilor…salivă de câine.

Într-un alt caz, de data aceasta datând din secolul 20, un băiat cu leucemie limfatică a luat un banal vărsat-de-vânt. În doar câteva zile, splina și ficatul său – extrem de mărite din cauza leucemiei – au revenit la dimensiuni normale, la fel ca numărul imens de leucocite.

Însă abia în anii 1990, odată cu „boom”-ul în înțelegerea geneticii, oamenii de știință au învățat cum să fructifice acest efect. Două decenii mai târziu, rezultatele finale încep să fie discutate în jurnale de medicină.

Așadar, de ce este Magnus Essand pe cale să renunțe la munca sa? „Banii”, spune el. „Lipsa lor.”

Aparent, pentru ca tratamentul său să ajungă la oameni, este nevoie de aproximativ un milion de lire sterline, exclusiv pentru teste. Un chilipir, având în vedere că anul trecut, gigantul farmaceutic Amgen a cumpărat o versiune a herpesului care ucide celulele canceroase pentru un miliard de dolari.

Problema care apare este simplu de înțeles: Magnus este suedez. Un suedez neinteresat de profituri, ci devotat științei. În loc să vândă ideea unei companii farmaceutice, care să o patenteze, el a publicat detaliile descoperirii în jurnale de medicină. Așadar, companiile nu o mai pot patenta. Iar fără patent, nu există profituri. Deci nimeni nu investește.

Iar alte surse de finanțare publică nu există. Deoarece, pentru motive înțelese doar de Odin și Thor, guvernul suedez refuză să dea bani pentru teste clinice pe oameni.

Însă nu este totul pierdut. Kjell Oberg, oncologul-șef de la Spitalul Universitar din Uppsala, nu trebuie să aștepte până când toate testele sunt gata  – ceea ce ar putea dura chiar 10 ani – pentru a avea voie să le injecteze pacienților tratamentul descoperit. După ce mostrele de testare sunt aprobate, el le poate oferi medicamentul pacienților care sunt de acord să semneze un act prin care se declară dispuși să riște tratamentul experimental.

Adică peste aproximativ un an și jumătate.

Traducerea și adaptarea: Irina Cătălina Barbu

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9508895/A-virus-that-kills-cancer-the-cure-thats-waiting-in-the-coldc.html#

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s