CFF, proiect de CSR organizat de AIESEC Constanta

Dupa ce toata vara nu au dormit preocupati de responsabilitate sociala iata ca studentii constanteni din AIESEC nici toamna n-au liniste.

Se pregatesc pentru ultimul eveniment din proiectul numit „Constanta Fluiera Fault”.

Constanta Fluiera Fault
CFF

Initiativa de responsabilizare socială a mediului constănţean se va finaliza cu un ultim eveniment de mare amploare în data de 6 octombrie.

Asa cum spuneam si mai sus toata vara anului acesta (2012), au tot avut loc evenimente sub sigla CFF: Dezbaterea temelor de workshop, Beach Volley Contest, Think Different! Flash Mob, Training „Învăţământ alternativ” şi Schimb de carte.

Fiecare dintre acestea a adus asa cum le place AIESEC-erilor sa se laude, „un impact pozitiv in societate”.

„Fluierul final” va consta în realizarea unui marş, în încheierea căruia, participanţii vor lua  parte la un târg de workshop-uri.

Tematicile de workshop propuse de invitaţii prezenţi la dezbaterea din 19 iunie, alese de către publicul larg prin votul online vizeaza subiecte precum: „Mai multă cultură pentru comunitate”, „Învăţământ alternativ”, „Un stil de viaţă sănătos”, „Educaţie civică” şi „Ecologie”.

Afis CFF
Constanta Fluiera Fault

Din comunicatul de presa oferim spre lectura cuvintele studentei care in prezent ocupa functia de top in organizatie, Presedintele AIESEC Constanta, Alina Macare:

„CFF nu îşi propune să facă o schimbare efectivă a lucrurilor care, la momentul actual, nu funcţionează în Constanţa, ci, scopul acestei iniţiative este să ridice un semnal de alarmă, să atragă atenţia asupra unor probleme şi să responsabilizeze persoanele care intră în contact cu idealurile promovate de acest proiect.”

Am vrut sa vedem cu urechile proprii care e adevarul legat de acest proiect care pare interesant asa ca i-am dat un telefon lui Alex Anghel – Team Leader –ul proiectului CFF.

A iesit un mini-interviu:

Pentru ascultare il gasiti pe Soundcloud.com la link-ul urmator:

http://snd.sc/Pu976p

Pentru cei care vor sa il citeasca iata transcript-ul:

Alex Anghel - Team Leader CFF
Alex Anghel – Team Leader C

Alex Anghel, Team Leader in proiectul Constanta Fluiera Fault organizat de AIESEC Constanta, intr-un interviu realizat in exclusivitate pentru https://ned32news.wordpress.com

de Bogdan Vosloban.

––––––––––––––

BV: Salut, Alex! Bogdan sunt. Esti pregatit?

AA: Da.

BV: Explica, te rog, pe intelesul tuturor ce este Constanta Fluiera Fault.

AA:  Constanta Fluiera Fault este in mare parte un proiect. Este o idee pe care niste oameni au lucrat, au incercat sa aduca cat mai mult din aportul lor, iar care acum incearca sa si implementeze ideea, sa faca ceea ce au zis ca o sa faca. In genere putem sa gandim ca daca iei proiectul in sine si dai la o parte toate lucrurile… tot ce tine de managementul de proiect, de resurse, toate lucrurile de genul asta, el este un apel. Un apel de desteptare, o alarma de trezire pentru constanteni.

BV: Cine sta in spatele proiectului?

AA: In spatele proiectului stau momentan 5 oameni care lucreaza direct pe proiect, membri ai AIESEC Constanta, iar in spatele acestor oameni sta intreaga organizatie. In mare parte studenti. Studenti care vor sa schimbe ceva… si toti ceilalti parteneri si restul oamenilor care se implica si care vor sa faca din acest proiect un succes.

BV: Care este cel mai important aspect atunci cand realizezi o campanie de responsabilizare sociala?

AA: Cel mai important aspect este receptivitatea oamenilor carora te adresezi. Daca tu nu faci in asa fel incat campania ta de responsabilitate sa fie simtita de catre toti cei implicati, mai bine n-o mai faci. Adica nu va avea nici un efect. Nu vei obtine ceea ce ti-ai pus in minte sa obtii.

BV: Trecem la capitolul ” Cine este Alex Anghel”. Personal si profesional povesteste-ne putin despre tine.

AA: Ok. Sunt student la Finante-Banci, Universitatea „Ovidius”, anul 3. Ma consider un tip destul de dinamic, imi place sa am un stil de viata activ, imi place sa ma implic in anumite lucruri, imi place sa-mi asum provocari. Cam astea ar fi pe plan personal. Acum profesional:  sunt in AIESEC de aproape un an. Am intrat ca simplu membru, apoi am devenit responsabil financiar in proiectul national „GROW” editia 0.9 pentru cei de-a IX-a… Apoi am devenit manager pe echipa de Granturi a AIESEC Constanta, iar momentan sunt project manager pe Constanta Fluiera Fault.

BV: Hai sa ne intoarcem la proiect. Care a fost motivatia de la care s-a plecat?

AA: Noi consideram ca Constanta are nevoie de un astfel de proiect. Am plecat de la ideea ca exista probleme in comunitate, si exista acea nevoie… se simt problemele astea. Nu este ca si cum am veni noi cu ele si „astea sunt problemele in comunitate” si atata. Am facut proiectul in asa fel incat sa luam problemele din comunitate, iar comunitatea a raspuns si ne-a dat niste probleme sa zicem destul de … de baza asa, la care nu te-ai fi asteptat.

BV: Care au fost dificultatile intampinate de-a lungul desfasurarii proiectului?

AA: Proiectul a fost gandit ca un sir de evenimente ca sa atragem comunitatea si ca sa facem ca cetatenii sa se implice. Problema a fost ca oamenii nu sunt receptivi la implicarea pe chestia asta. Probabil ca … nu stiu. Probabil ca deja se gandesc ca: „inca o chestie de genul… s-a mai facut, nu se rezolva nimica”. Ideea ar fi ca daca mergem pe aceeasi mentalitate, chiar n-o sa se rezolve nimica.

BV: Cum ati iesit din situatiile neprevazute?

AA: Un risc – management bun si atunci cand nu aveam o solutie – improvizat.

BV: Care sunt urmarile pe care le preconizati ca si efect al proiectului?

AA: Proiectul este la prima editie. Acum sa zic ca o sa revolutionam intregul oras ar fi prea mult. Insa pot sa spun ca macar vom atinge un anumit numar de oameni…100 de oameni care dup-aia, dupa ce se termina nu uita: „Da am fost la proiectul ala si gata. Asta e tot.” Vrem macar 100 de oameni sa gandeasca inainte sa faca ceva… Sa gandeasca inainte sa arunce o hartie pe strada. Sa gandeasca inainte sa arunce clor pe pajiste. Lucruri de genul asta.

BV: Ajungem acum si la un capitol mai interesant: „De unde vin banii” pentru un astfel de proiect?

AA: Banii vin momentan din parteneriate. Incercam sa obtinem cat mai multe parteneriate si sprijinul mediului bussiness din Constanta… Pentru ca pana la urma proiectul este un proiect de CSR.

BV: Explica, te rog, „CSR”

AA: A, da: Corporate Social Responsibility. Este responsabilitatea pe care si-o asuma o firma, de exemplu, si se implica intr-un proiect (financiar) si astfel da ceva inapoi comunitatii.

BV: Am inteles. Ultima „intrebare”: Cuvantul Team Leader-ului. Ce sfaturi, sugestii, nu stiu… ce idei ai vrea sa transmiti celor care ne si va urmaresc pe internet?

AA: Chiar daca este o initiativa, sa zic, indrazeanta, daca nu raspundem, daca nu suntem deschisi la lucruri de genul… nu numai la initiativa noastra, la tot ceea ce se intampla in oras!… nu se va schimba nimica. Chiar daca suntem putini, chiar daca incepem undeva de jos, trebuie sa incepem de undeva. Ca daca pur si simplu refuzam sa ne implicam pentru ca „nu se va schimba nimic”, atunci nu se va schimba nimic.

BV: Iti multumesc, Alex. Cam asta a fost „incursiunea” noastra alaturi de team leader-ul proiectului Constanta Fluiera Fault.

AA: Multumesc si eu.

BV: Toate bune!

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Asadar, o initiativa a unor tineri care vor “un impact pozitiv in societate” manati de valori precum: sustenabilitate, diversitate, leadership, integritate.

Pentru mai multe informaţii despre proiectul Constanţa Fluieră Fault  exista o pagina oficială de Facebook http://www.facebook.com/constantafluierafault sau website-ul  proiectului http://aiesecconstanta.ro/cff/.

Autor: Bogdan Vosloban

Anunțuri

Un comentariu

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s