Un trilion de dolari pentru exploatări petroliere in Oceanul Arctic

Ideea de a permite companiilor occidentale să deţină licenţe de operare şi producţie de produse petroliere în zona Oceanului Arctic este una îndrăzneaţă, dar care ar putea avea efecte benefice în atragerea de investitori străini.

Autor: Bogdan Voşloban

Ministrul Energiei, Alexander Novak, declara pentru Financial Times că propunerea ar permite străinilor nu numai să aibă proiecte offshore, dar şi „să aibă acces la producţie” sau să devină „co-proprietari ai licenţelor”.

Această mişcare ar fi o separare radicală de tendinţa deja generalizată de a oferi licenţe de explorare doar grupurilor deţinute de stat ca Gazprom sau Rosneft.

Comentariile sale vin într-o perioadă în care există deja un interes crescut din partea grupurilor energetice vestice pentru zăcămintele de hidrocarburi din regiunea arctică.
„Noi suntem deschişi la aşa ceva”, spunea Tim Dodson, şeful de explorări de la compania norvegiană Statoil, care are o colaborare în regiune cu Rosneft. El a mai adăugat că s-ar simplifica structura pentru investiţiile majore din Rusia şi ar fi „mai asemănător cu modelul cu care suntem obişnuiţi”.

1000 de miliarde de dolari pentru petrolul rusesc
1000 de miliarde de dolari pentru petrolul rusesc

Ministrul Novak a spus că au avut loc discuţii în legătură cu această idee la nivelul Ministerului Energiei, dar cu toate acestea nu a fost luată nicio decizie definitivă. Numai companiile care sunt sigure din perspectiva protejării mediului, avansate tehnologic şi eligibile financiar s-ar putea califica.
Declaraţia sa vine în ajunul unei călătorii la Londra, deplasare care face parte din planul său de a strânge un trilion de dolari (o mie de miliarde) din investiţii realizate în petrolul rusesc, până în 2020.

El intenţionează să „curteze” companiile petroliere listate la bursa din Londra sau echipe de investitori profesionişti ca BlackRock şi oficiali ai statului, care au în plan modificări de politici fiscale ce pot aduce îmbunătăţiri ale veniturilor investitorilor din domeniu.

Dezvoltarea unor situri cu zăcăminte de petrol, cum sunt cele din zona de sud a Mării Kara sau bazinul de sud al Mării Barents, reprezintă un punct strategic în planul Rusiei de a menţine producţia de 10 milioane de barili de petrol pe zi.

Continuarea articolului o gasesti pe Q Magazine

Sursa: http://qmagazine.ro/actual/rusia-demareaza-discutiile-cu-occidentul-pentru-licentele-petroliere-efectul-scontat-1-trilion-de-dolari-in-investitii-pana-in-2020/

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s