Criza europeană se adânceşte?

Economia Europei afectează societatea într-o manieră neaşteptată.

Câteva mii de separatişti veneţieni au scos duminică gondolele pe Marele Canal cerând prin protestul lor un stat veneţian independent cu propria limbă şi formă de guvernare.

Sondaje recente sugerează că între 70 şi 80% dintre veneţieni susţin mişcarea de independenţă faţă de Italia. Această regiune a avut propria conducere timp de secole până când a fost strivită de Napoleon în 1797.

Cu siguranţă că Roma va avea un cuvânt greu de spus împotriva acestei idei dar având în vedere climatul actual, independenţa veneţiană ar putea să fie la fel de plauzibilă ca a Cataloniei sau a Scoţiei.

Veneţia este un contributor important la bugetul central iar acesta ar putea să fie catalizatorul care a declanşat nemulţumirile din zonă.

Principiul financiar de funcţionare al naţiunilor este acela de transferare de resurse financiare din regiunile mai bogate către cele mai sărace pentru a stimula dezvoltarea. Cu toate acestea interesul pentru acest principiu devenind din ce în ce mai scăzut întrebarea logică ce ar veni în continuare este: cum se va descurca o Uniune Europeană care funcţionează pe acelaşi principiu?

 

Traducerea şi adaptarea: Bogdan Voşloban

Sursa:http://www.itv.com/news/2012-10-08/secession-plans-rise-as-europes-economic-crisis-grows/

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s