Brânză: Exhaustiv – SuperBlog 2012

*AVERTISMENT: Acest articol nu trebuie tratat cu seriozitate decât de oamenii fără simțul umorului.

Moto(r)u’ : Creativitate e atunci când îți asumi riscul să nu faci mare brânză. – B.V.

 

Trăim într-o țară în zodia balanței. Fiecare dintre noi muncim sau nu,  în orice caz totul este echilibrat, vorba aia: după brânză, și răsplată.

Acum vreo douăzeci și mai bine de ani ne aflam la răscruce de brânze dar chiar și-așa, mare brânză n-am prea făcut pentru că nu am vrut să luăm aminte la imnul nostru național care încă din primele versuri ne-ndeamnă să batem brânza cât e caldă:

„Deșteaptă-te române din brânza cea de vacă,

manca-te-ar soarecii bai, branzo!
manca-te-ar soarecii bai, branzo!

În care te-adânciră barbarii de ciobani…”

Noi, însă n-am vrut să ascultăm și-am zis că doar c-o brânză nu se face primăvară și am încercat să ne facem frate cu brânza până trecem  puntea, care cum am putut,  încercând să strângem brânze albe pentru zile negre.

Unii au zis că brânza vine mâncând și au încercat să se întindă mai mult decât le ajungea brânza dar… brânzele pot fi înșelătoare. Au fost prinși cu brânza în traistă și aruncați după brânze la răcoare.

Din nefericire, în căutarea cașcavalului pierdut ce-i mai mulți s-au făcut luntre și brânză dar tot degeaba că s-au șters pe bot și și-au pus pofta-n brânză. De necaz și de durere melomanul suflet al țării noastre de toată brânza, a scos melodii precum: „Aș da brânze de la mine să mai fiu o zi cu tine”, „Mă uit pe cer și văd o… brânză” sau într-un stil brânzovenesco-rockeristic, „Dă vina pe… brânză”.

Nici clasa cașcavalistică (a se citi – politică) nu e mai de Brânz-ajută… Cu toții au zis că dacă se fac cașcavaleri or să sugă și ei o brânză. Dar, unde dai și unde se brânzește! Nu și-au dat seama că dacă brânză nu e, nimic nu e și bineînțeles că așa cum le șade bine unor instituții care nu fac nici cât o brânză degerată, și pentru că brânza înseamnă putere, s-au hotărât să arunce brânza în cârca vreunui țap ispășitor. Dar cum brânza de la cap se-mpute, n-a durat mult timp până când și-au dat seama că nu e bine să-ți speli brânzele murdare în public așa că deși oricare dintre ei se potrivea în peisaj ca brânza-n perete au decis s-o dea pe subtilități.

Greșită mișcare pentru că, vorba aia: cine fură azi o brânză mâine face mămăligă, mesajul subtil s-a transformat într-un joc perpetuu de-a brânza și șoarecele între cașcavaleri și brânzovarii presatori de senzaționalități.

Ferește-mă Doamne de brânză, că de dușmani mă feresc și singur, și-au spus cu toții odată ce s-au văzut cu brânza-n căruță. Problema e că s-au tot schimbat între ei ca brânzele și mare brânză n-au făcut. Acum nu putem aștepta decât o minune. Cine știe, poate că unde-s mulți și brânza crește și într-o zi se va aduna poporul răsbrânzit de-atâta amar de vreme într-o brânzoasă solidaritate de genul – prietenul la brânză se cunoaște și, odată anturați nu vor mai da din 4 în 4 ani brânza din mână pe oaia din gard.

E greu totuși să îți imaginezi că după multă îmbrânzeală în care oamenii au strâns la saltea brânză albă pentru zile negre se va aprinde scânteia solidarității. Dar, nah! Până la urmă brânza moarte n-are și cine sunt eu să judec cartea istoriei națiunii după brânzeturi. Există totuși un pic de speranță. Se spune că brânza moare ultima așa că îmi voi asuma o atitudine optimistă și voi merge pe ideea – niciodată să nu spui… brânză, și voi spera că deși brânza a omorât pisica, la un moment dat, după atât de mult timp în care ni s-a tot învârtit cuțitu-n brânză, se va găsi cineva care să dea cu brânza-n baltă și își dea seama de ceva ce chiar de acum mai bine de 2000 de ani ni se tot propovăduiește: iubește-ți aproapele ca pe… o brânză. Doar cu acest altruism vom reuși să mergem mai departe. Doar dacă nu ne mai interesează brânza vecinului și nici capra sa, vom reuși să devenim ceea ce am fost dintodeauna meniți să fim: o mare brânză.

Autor: Bogdan Vosloban

– acest articol este un pamflet și trebuie tratat cu brânză (ca A ta, re…) –

(articol creat și înscris în concursul SuperBlog 2012)

Anunțuri

14 comentarii

  1. […] Tot la categoria descoperiri vedem una care nu pare a fi mare brânză. Alarmant pentru unii, inutil pentru alţii, dar delicios dacă apare în bucătărie, subiectul prezentat de RTV vine să lămurească oarecum aproximativul exod de creiere româneşti în Marea Britanie: Pentru elevii din Marea Britanie brânza este o …LEGUMĂ! Acum ştim că există o foarte veche tradiţie la noi care spune că “brânza-i frate cu românul” aşa că, ai noştri experţi ar putea să pună şi mămăliga la bătaie pentru a-i lămuri pe anglofilii aia mici cum stă de fapt treaba. Din articol înţelegem că, faimoşii deja, cercetători britanici au pus-o de-un sondaj. Eşantionul care e reprezentativ ajunge la 27500 de elevi de pe-ntreg teritoriul britanic. Cam ca toţi aia care chiulesc simultan zilnic la noi (după unele păreri). Cu ceva vreme-n urmă scriam despre brânză la modul exhaustiv aşa că n-o să mai lungesc subiectul aici, ci invit la lectură pe link-ul ăsta. […]

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s