Ziua Internaţională a Internetului, sărbătorită la Biblioteca Metropolitană din București

Ziua Internaţională a Internetului
Ziua Internaţională a Internetului

 

Trăim într-o eră a vitezei, a timpului pe care nu ne permitem să-l pierdem, a informației care e accesibilă la un click distanță, a Internetului. Cu toate acestea, unele lucruri trec neobservate pe lângă noi. Acum 43 de ani se năștea ceva care de-atunci și până în prezent a cunoscut o dezvoltare uimitoare: Internetul. Primele litere care s-au transmis vreodată prin acest spațiu virtual au fost “L” și „O”. Cuvântul care trebuia transmis era „login”. Din motive tehnice doar primele două litere au putut fi transmise atunci. Așa a apărut ceea ce ulterior avea să devină “Revoluția secolului 21”. Cum am sărbătorit noi acest minunat instrument care între timp a devenit atât de cunoscut încât îl considerăm un “sine qua non” al prezentului? Nu suficient.

de Bogdan Voșloban

Proiectele Bibliotecii Metropolitane București

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Internetului, Centrul de Tineret al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, în colaborare cu Agora Group, a organizat marţi, 30 octombrie, la sediul central al bibliotecii (în sala Mircea Eliade), un colocviu la care au participat reprezentanţi ai unor firme de profil, precum şi colaboratori ai programelor New Media iniţiate de Centrul de Tineret.

Unul dintre proiectele prezentate în cadrul evenimentului și care ar putea să aibă un impact major asupra educației și culturii românești îl reprezintă DacoRomanica – biblioteca digitală a României. Aici pot fi găsite gratuit 6.7 milioane de pagini. Varietatea de titluri atinge domenii precum economie, literatură, istorie, geografie, filozofie, psihologie, lingvistică, artă, tehnică sau medicină. Proiectul îi aparține Bibliotecii Metropolitane București și este realizat cu ajutorul Bibliotecii Academiei Române.

Un alt proiect prezentat la această întâlnire a fost KartierTV: o televiziune online care vrea să se adreseze tinerilor, elevi și studenți, realizat de Centrul de Tineret al Bibliotecii Municipale București.

“Echipa acestei televiziuni online realizează periodic reportaje cu caracter cultural, oferind publicului informaţii despre activităţile Bibliotecii Metropolitane, opiniile unor personalităţi ale vieţii cultural-artistice, imagini ale Bucureştilor de ieri şi de azi”, se arată pe site-ul Bibliotecii Metropolitane.

Intel și accesul la tehnologie

La acest eveniment a fost invitat ca speaker Adrian Cioroianu, reprezentant Intel România, care a vorbit despre accesul la tehnologie oferit copiilor prin proiectele desfășurate în colaborare cu Ministerul Educației.

Întrebat care sunt strategiile de dezvoltare a accesării tehnologiei, mai degrabă  decât cele de accesibilitate, Adrian Cioroianu a declarat pentru Q Magazine:

“Principala teamă a profesorilor când vine vorba de tehnologie este legată de faptul că-n orice moment elevii ar putea să fie mai buni decât profesorii. Asta e principala teamă atunci când vine vorba de tehnologie. Iar dacă vorbim de România, întâlnim niște situații paradoxale. Sunt școli în care există un singur calculator și o singură linie de Internet, de regulă în biroul directorului, și care este folosit de regulă pentru lucruri administrative, în nici un caz pentru educație. Avem școli unde avem acele așa numite “laboratoare”, într-o încăpere de sine stătătoare 20, 25… 40, 50 de calculatoare. De regulă încăperea este chiar închisă și nu prea ai acces la ea, și trebuie să-i iei pe copii și să-i aduci la respectiva încăpere și, respectiv, la tehnologie”.

Pe de altă parte, soluțiile pe care le-a prezentat acesta au fost s-au referit la achiziționarea de “laptopuri pentru fiecare copil”, recunoscând că acesta ar fi idealul către care se tinde. Deocamdată însă există un program gratuit de formare a cadrelor didactice.

“Atunci când vine vorba de profesori, avem Intel Teach. Este un program pe care îl oferim gratuit profesorilor din România. Am pregătit prin intermediul Intel Teach 12 milioane de profesori la nivel global. În România avem 16 mii de profesori deja pregătiți și ne-am propus ca în următorii ani să atingem încă 60 de mii de profesori”, a declarat Adrian Cioroianu.

Explicând cu ce se ocupă acest program de perfecționare, el a mai adăugat: “Îi învățăm pe profesori cum să utilizeze calculatorul, să creeze o lecție, să o livreze către elevi printr-o simplă apăsare de buton. Să fie capabili cu ajutorul calculatorului să-i îndrume pe elevi către resurse pe Internet. Pentru că rolul profesorului ăsta este: Elevii au acces la Internet, pot să găsească tot felul de informații, dar profesorul trebuie să fie cel care validează aceste informații.”

Speriați de bomba atomică, americanii au inventat Internetul

Printre invitați a fost și Gheorghe Șerban de la Asociația Națională a Internet Service Provider-ilor (ANSIP),  care a relatat din experiența sa, dar a și povestit publicului cum a apărut Internetul:

“În momentul în care rușii au plasat primul satelit pe rețeaua Pământului a fost o surpriză generală pentru toată lumea. Americanii au lansat (ca răspuns – n.r.) un program de cercetare tehnologică. O “felie” din acest program este cea care a stat la baza creării tehnologiei de comunicații bazate pe protocoale TCP/IP. Tema a fost una militară: “Să creăm un sistem de comunicații care să reziste și atunci când o bombă atomică este dată în teritoriul american”… pentru că americanii erau speriați în perioada ’59-’60 de un război nuclear”.

Celebrarea Zilei Internaționale a Internetului la Biblioteca Metropolitană București s-a finalizat cu discuții despre statistici în acest domeniu. În mod paradoxal există peste 4,2 milioane de utilizatori de Facebook în România și simultan, conform statisticilor, aproximativ jumătate dintre români n-au văzut vreodată o pagină de Internet.

Relatare publicată  în Qmagazine la 31.10.2012

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s