Vaxevanis achitat: “Presa internațională joacă rolul pe care l-a avut în timpul dictaturii”

Kostas Vaxevanis, editor la Hot Doc Magazine, a fost eliberat în cazul acuzațiilor care i se aduceau de încălcare a intimității prin publicarea numelor a 2000 de evazioniști greci, printre care și persoane publice și înalți demnitari.

de Bogdan Voșloban

Grecia trece printr-o criză democratică în centrul căreia se află cenzura presei, spunea editorul revistei într-un interviu acordat publicației The Guardian. El a declarat că Grecia este condusă de o clică de politicieni corupți în cârdășie cu oameni de afaceri care dețin și pun căluș mijloacelor de exprimare în masă.

“Există o problemă uriașă în Grecia cu democrația. Țara este guvernată de o combinație otrăvită de politicieni, afaceriști și jurnaliști care-și acoperă reciproc spatele. Zilnic sunt schimbate legi, sunt votatele altele noi pentru a legitima fapte ilegale”, declara Vaxevanis.

Cu o mare parte din media din Grecia patronată de magnați sau finanțate de bănci, jurnaliștii sunt efectiv reduși la tăcere. “Este tragic. Grecii află doar jumătate din adevăr și asta este mai rău decât minciuna pentru că are efectul de impresiona”, a mai spus el.

“Dacă nu ar fi fost presa străină atât de interesată de povestea mea cu siguranță că aceasta ar fi fost îngropată. Cu puține excepții, rarisime publicații grecești s-au deranjat să relateze că am fost achitat, când CNN și BBC dezvăluiau acest lucru. Presa internațională joacă rolul pe care l-a avut în timpul dictaturii din anii 1967-1974, când grecii ascultau surse externe pentru a afla ce se întâmplă de fapt în propria țară”, a mai declarat jurnalistul.

Bărbatul de 46 de ani care a înființat Hot Doc cu 5000 de euro din proprii săi bani în urmă cu 6 luni, spunea că deși jurnalismul independent este greu de realizat în Grecia, cauza susținută de el a fost o victorie a libertății presei.

Politicienii ar fi avut mai mult de 2 ani pentru a lua decizii referitoare la lista înmânată autorităților elene de șeful FMI, Christine Lagarde, care era la acea vreme ministru de finanțe în Franța.

“Lagarde a trimis liste similare Germaniei, Franței, Spaniei și Italiei, și în fiecare dintre aceste țări s-a acționat iar veniturile la rândul lor s-au acumulat. Aici, se vorbește constant că se vor lua măsuri împotriva evaziunii fiscale, pentru asta este rădăcina problemelor economice naționale, și ei n-au făcut absolut nimic pentru că sunt persoane pe listă care sunt prieteni cu cei de la putere”, a mai spus el.

“Nimeni nu cunoștea unde mă aflam în ziua când am fost arestat și deodata erau 50 de agenți care înconjurau casa, ceea ce ar sugera că telefonul îmi era ascultat. Când procurorul a venit, nici măcar nu avea un mandat de arestare adecvat. Totuși, ce nu voi uita niciodată este cum atât de mulți polițiști dintre cei care erau prezenți acolo în acea zi m-au felicitat pentru ceea ce am făcut” a mai adăugat Kostas Vaxevanis.

publicat în Qmagazine.ro preluat de pe The Guardian

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s