„Doo” mere și-o banană

Pe lângă raftu-nstegat

Adesea am trecut

M-aș fi oprit să-mi iau un măr

Banană ea a vrut.

Banane multe eu i-am dat

Ea mereu nesătulă

Mă fugărea noaptea prin pat

Cu gândul doar la … steag.

Pornind de la acest lipsit de lirism motto („e ușor a scrie versuri…”, nu?),  în stilul baterii de bălți și câmpi cu ciomagul de baseball, pornim într-o mică incursiune șoperistică (de la shopping). Mă cam retoric întreb cu ultimii mei minusculi bănuți de ce-aș lua măruțu’ și nu bănănuța de pe raftul hipermercado-ului. Între astea două vreau să pun o linie de front și să dau “unfold” la rezbelul culinaro-marketistico-blablabil.

Unii se bat cu pumnii în piepturi (c-or fi pectorali, c-or fi silicoane, nu știu) zicând că-i bine rău să papi produse mioritice. O fi! La cât mă lasă pe mine bugetul… cu siguranță că o să rămână doar un îndemn spus c-o intonație și inflexiune de butuc mesajul ala de la teveu. “Pentru sănătatea dumneavoastră consumați fructe și legume în fiecare zi”. Phiu! Ce ușurare! Ar fi fost mult mai dificil în fiecare noapte. Dar… până la urmă se găsește câte-o poamă să mai pice și în timpul visului unei nopți de primăvarăvarătoamnăiarnă.

Hai că introdusei prea mult și deja pierd șirul gândurilor și gândurile puse-n șiruri. Revenind la galantarele noastre, și când zic “noastre” mă uit la alea cu RGA (nu RGB) pe steguleț. (Da, RGA= RoșuGalbenAlbastru). „WaterDuck???”  m-am întrebat prima dată când am văzut faza. Dup-aia am văzut și produsele. Cică calitate (scuzați “că ca”-ul din exprimare dar era musai, musai și rău al dracu’ de imperios necesară o astfel de formulare).

Pe principiul multiculturalității și al lipsei de discriminare eu zic să învățăm nițică geografie. Dacă tot aflăm că al nostru steag

se-nfige-n măr, ceapă sau cartof, nu văd de ce nu s-ar înfige și steagul Chinei în pungile cu orez, steagul Italiei în pițe și steagul sașilor aia din șase saci, în salamul săsesc.

Să-nfigi steagul într-o mazăre (și nu, nu fac referire la primarul constănțean deși mulți l-ar vrea înfipt în vreo frigăruie și perpelit bine), nu e suficient ca să zici tu, hipermegașopule (serios? Ți-a atras terminația cuvântului atenția? Tare perversă minte trebuie să mai ai daca la o licență poetică pe tine te bufnește mustăceala), susții producția autohtonă. Așa aș putea să mă duc și eu la nu știu ce colț de stradă, să ciordesc 3 buruieni și să zic că sunt megadescoperirea medicinei naturiste din România înfigând un steguleț în buruieni.

Nu mi se îmburuienește privirea când văd steagul. Nu sunt tăurașul roșu care zice “hopa” când il vede pe Mitică sprijinit de semafor.  Degeaba-mi dai undă verde la produse tricolore că nu mă-ndur să dau de-a dura cu monezile după flamură. Nu de alta, dar mi se cam fâlfâie. C-o fi măr de Turcia, Tulcea sau Tunisia tot măr e pt mine. C-o fi banană … tot fruct care e lung, aproximativ cilindric și se bagă în gură, e pentru ea.

Nu ne mai certăm. Eu pun mâna pe mere ea pe banană. Ne dăm drumul (la sacoșe) în căruțul de cumpărături și ne pupăm tandru în vârful țocului aproape conștientizând că am făcut și eu și ea o alegere cel puțin bună. (da, o dau subtil cu alegeri poate se înțelege la nivel subliminal câte țepe se cioplesc în perioada asta). Poate unii vor să fie snobi și să zică că (da, știu, iarăși e cacofonie! Extraordinară mai e perspicacitatea asta! 😀 ) dacă cumpără (iar, nu? :P) produse înstegate fac un bine economiei românești, își asigură produse sănătoase, etc. O fi așa? Nu știu. Nici usturoi n-am mâncat, nici nu-mi pute gura (decât a tutun).

Luați fratele meu ce vreți voi! Un singur lucru vreau să concluzionez. Botul nu se pune la steaguri înfipte-n produs nici la bannere cu mesaje scrise de-o șchioapă cu texte inspirate, vezi Doamne, din cultura tradițională. Punga-i mică, căruțul mare iar foamea imensă. Mai contează cât de lung am părul sau e important altceva? (ca să parafrazez o melodie pentru unii celebră.)

Autor: Bogdan Voșloban

(Articol creat și înscris în concursul SuperBlog 2012)

-mai e cazul să spun că trebuie tratat ca atare? E un pamflet, zic…-

Anunțuri

5 comentarii

  1. señores le comento, ala dimayor, parece que no le hace falta plata, direct, con yesurum que tiene 450.000 surpisctores y pagaron 30 millones de dolares.. las tarifas en direct son las mas costosas el kit prepago vale 100.000 mas la instalacion cuesta 58.000 mas la recrga de 10.000 para 6 dias, en esl mes te cuesta 50.000, son mas de 208.000 esta plata comemos arroz con huevo y pagamos los servicios pu¡blicos.

    Apreciază

  2. Yeah, I saw that story a couple of days after I posted this. It got added as “or to save her nephew’s life.”I wonder if it’s real. Either way, the most interesting piece of information was left out of the article; did the soup cure his brain tumor?

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s