Avem o taxă: Cum o-ncasăm?

Care este de fapt valoarea taxelor și impozitelor locale? O actualizăm sau nu cu inflația? Asta se întreabă și unii dintre primarii un pic băgați în ceața creată de bulibășeala de la centru.

Aproximativ “scurt” istoric:

Adevărul încearcă să explice cum stă povestea și ne zice că “În prezent, taxele locale sunt majorate cu 16% prin hotărâre de guvern, chiar dacă premierul Victor Ponta a promis că va da o Ordonanţă prin care să permită primăriilor să nu crească taxele. Nu a dat-o încă” În unele localități s-au încasat deja banii pe noua formă în altele s-a decis să nu se majoreze taxele. Cel puțin nu deocamdată. Până când finanțiștii din minister și premierul nu își pun capetele împreună și dau cu ordonanța.

La începutul lui octombrie, anul trecut pumnii lui Victor Ponta îi loveau pieptul umflat când declara cu toată gura că primarii sunt cei care hotărăsc dacă cresc birul. Nimeni nu știa nimic. C-o falcă-n cer și una-n pământ îl lua atunci la rost pe fostul ministru de Finanțe, Georgescu că cică ce face el acolo și cum își permite să proiecteze majorarea taxelor locale din 2013 fără să își consulte maimarele. Georgescu – pauză. „Nu știu nimic, Boss. Stai să-l sun pe Voinea.”(n.r. la acea vreme secretarul de stat Liviu Voinea). Din nefericire și la Liviu-n ogradă tot numai greierii se auzeau în liniștea lăsată după fatidicul “Nu știu, Șefu’.”

bani, taxe, impozite, indexare inflatie
aici sunt banii dumneavoastra

Fiscal, Codu’ Fiscal

Hotărârea de Guvern 1309/2012 prin care autorităţile locale sunt obligate să crească taxele locale cu 16,05% vine pe data de 27 decembrie. Asta deși până atunci era treabă opțională operația de mărire de… taxe. Iată că prin HG-ul cu pricina devine aparent obligatorie treaba. Aceeași zi venea cu o promisiune de la prim-ministru prin care stiloul autorităților locale rămânea cel cu potența de a umfla sau nu controversata taxă.  Promisiune care trebuia să se materializeze printr-o Ordonanță de Urgență. Pe 4 ianuarie, După prima ședință de Guvern, OUG-ul cu pricina trebuia să apară. Nu a venit. Nu a fost aprobată. Vina? Bineînțeles – procedura. Cum care? 3 zile ca-n povești trebuie să treacă de la data promulgării pentru ca un act normativ să intre în vigoare. Ori pare-se (cel puțin din câte susține Victor Ponta) președintele Traian Băsescu a promulgat legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe de-abia pe data de 4 ianuarie. Din răspunsul venit printr-un comunicat al Administrației Prezidențiale reiese că de fapt promulgarea avusese loc pe 3 ianuarie.

Au luat, așteaptă sau … ambele

După ce abrambureala a încețoșat privirile unora dintre edili, în unele locuri indexarea cu 16% (adică rata inflației pe ultimii 3 ani) s-a făcut și s-au încasat deja de la oamenii buluciți pe la ghișee banii cu pricina. De ce se buluceau? Doar sunt români, nu? Bine, ce-i drept și aveau un motiv rezonabil: dacă cetățeanul își plătește impozitele până la 31 martie beneficiază de 10 procente de reducere.

În alte locuri autoritățile locale stau liniștite bazându-se pe termenul de 45 de zile în care orice act normativ trebuie adoptat la nivel local. Așa că dacă la Cluj primarul Emil Boc a luat o parte din banii populației la valoarea nouă după care a zis să pună piciorul pe frână până îi dă Guvernul de capăt situației, la Constanța Mazăre stă liniștit. Nici valul nu-l bate nici briza nu-l suflă. Are vreme Guvernul să-i dea de cap problemei până când vor trece cele 45 de zile. Foamea o fi mare, ce-i drept. Atât în buzunarul SPIT-ului (n.r. Serviciul Public de Impozite si Taxe), cât și în cel al plătitorului. Cineva, poate Smiley sau vreun alt priceput intr-ale domeniului ar trebui să faca un apel la cal’mare. O concluzie e certă: Până s-or calma apele, pietrele se udă.

Autor: Bogdan Voșloban

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s