Bentița, fetița și tărâța umflată

O fetiță cu bentiță… ajunge subiect în presa națională

Cu ceva vreme în urmă, mai exact,în urma unui gest făcut pe 15 martie 2013, o elevă devenea cap de afiș pentru calupurile de știri. sabina bentitaMomentul cu pricina marca ziua maghiarilor de pretudindeni. Pe scurt: eleva și-a împodobit pleata cu o bentiță tricoloră taman de ziua maghiarilor. Rezultă un scandal în care se face o anchetă internă la instituția de învățământ (și nu numai) pentru că “mamzela” în cauză își primise amenințări și înjurii din partea unui etnic maghiar.

Mă întorc la ultima parte din titlu pentru a sublinia cum se resuscitează o temă preferată a presarilor. Drept urmare, retoric îmi pun două întrebări:

– De ce nu se transformă în subiect de interes național fiecare moment în care o elevă de liceu primește cadou de la vreun mârlan un frigider plin cu cărniță? (nu, nu de cal – am fi prea optimiști cantitativ).

– De ce solidaritatea românească pare să funcționeze pe principiul “anti”? Adică de ce nu ne anturăm să susținem multiculturalitatea și comunicarea inter-etnică? Mergem turmist cu tolba plină de vorbe dure împotriva unui fapt, eveniment sau principiu. Cel puțin așa pare…

Nu contest faptul că orgoliile sunt niște catalizatori motivaționali puternici. De asemenea, nu vreau sa minimizez problemele existente în comunitățile româno-maghiare. Și, nu în ultimul rând, vreau să precizez că nu sunt nici pro nici anti maghiarime.

Multi-etnicitate dobrogeană

Din Transilvania mut degetul pe harta României unde-i marea și mă pălește iar mirarea (nah, că ieși și rima). Oare n-or fi și în Dobrogea probleme în comunitățile multi-etnice? Ar merita adus în prime-time cum se înțeleg diversele etnii dobrogene? Pentru că sunt diverse. Totuși, măcar în aparență, dacă nu și pe bune, lumea reușește să coabiteze (și, da: cred că a coabita ar trebui să fie folosit în asemenea fraze). Nu pare să vină nimeni cu ciomaguri tricolore să-i dea vecinului cu flamura-n freză. Nu deranjează pe nimeni decorarea coafurii cu stegulețe, cordeluțe sau bentițe-n trei sau alte culori. Cum reușesc oare?

Uitându-mă-n oglindă văd că nu-s suficient de “ancorat” în nici una din realitățile locale din regiunile menționate mai sus. Românește mă uit la capra, a.k.a. publicația vecinului și îmi apare în cap ca un pop-up o nouă întrebare:

– Cât de bine știu știriștii cum stau lucrurile “la fața locului”? Din ce se-ntâmplă, cam cât și cum ajunge până în redacțiile instituțiilor de presă?

Cum umflă presa tărâța

Din nou revin la tărâța umflată din titlu. Mă îngrijorează ca nu cumva preocuparea asta aproape excesivă a “press-atorilor” de informații pentru manifestările pro sau anti-maghiarime să nu cumva să ducă la o premisă nedorită. Și-anume: problema să devină după o suprasaturare a publicului o chestiune care să fie privită ca un spectacol și, ulterior, să nu mai fie interesantă. Să nu mai fie prezentată. Să apară din această cauză probleme și mai grave. Lipsa de subiecte să ducă oare astfel la o “armăsăreală” a țânțarului?… Știți povestea cu Petrică și lupul, nu?

Închei cu un citat care la vremea lui (de ziua națională a României) a făcut niscaiva tam-tam. Laszlo Tokes, Vicepreședinte în Parlamentul European (la acea dată): “”bunăvoința necondiționată și loialitatea nu ne pot face să uităm că este și o zi de doliu pentru Ungaria”, deoarece actuala „Românie a fost născută prin divizarea Ungariei”. Nu intru în dezbaterea despre autonomie pentru că mă mulțumește formularea actuală din Constituție: “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.”

Autor: Bogdan Voșloban

Anunțuri

47 de comentarii

 1. Nu poti compara Transilvania cu Dobrogea..cu tot respectul sunt 2 zona si culturi total diferite..din pacate in Transilvania sunt interese financiare uriase, iar udmr isi face jocurile pe aceasta raca artificiala pe care o creaza ori de cate ori au ocazia. Aici e vorba in schimb de altceva, de respectul pentru Tricolor, eu mergeam cand vroiam la scoala cu o bratara, cu un fular tricolor chiar daca erau 2 clase de unguri in scoala in care studiam si nimeni nu caraia sau ma ameninta cu nimic. Cei care nu pot trai cu tricolorul afisat peste tot sa schimbe tara!

  Apreciază

  • Lucian Cuibus, iti multumesc pentru interesul acordat articolului si pentru faptul ca ti-ai exprimat opinia despre subiect. In ceea ce priveste comparatia dintre cele doua zone nu vreau nici sa-mi asum, nici sa-ti dau dreptate. Perspectiva tolerantei si manifestarea acesteia printr-un respect al tuturor etniilor conlocuitoare intr-un areal este ideea de la care am pornit in comparatie.
   In ceea ce priveste interesele politico-economice, dupa cum se poate vedea si din articol, n-am vrut sa intru.
   Ultima parte a comentariului tau mi se pare totusi un pic dramatica. Dar, asa cum spuneam si mai sus, apreciez faptul ca ai ales sa oferi cititorilor Ned32News opinia ta.

   Apreciază

   • Dramatica de ce?
    Da si eu pentru respect reciproc, buna convietuire, dar cu unii chiar nu se mai poate. Sa-ti dau alt exemplu am fost in Sf. Gheorghe la o manifestare de reenactment organizata de muzeul de istorie din zona si eram imbracat dac..mai sa fiu linsat de ungurii din zona, noroc ca eram protejati de politisti romani ca altfel eram facuti bucati. Era vorba de o manifestare autorizata si organizata de Muzeul de Istorie! Se stie ca ungurii din asa zisul tinut nu recunosc existenta Dacilor..ce sa le mai ceri?

    Apreciază

   • Lucian Cuibus, iti raspund aici la al doilea comentariu venit de la tine. Am certitudinea ca exista tot soiul de situatii si intamplari punctuale care ar trebui sa puna multa lume pe ganduri. Cred insa ca o atitudine discriminatorie bazata pe evenimente punctuale este o generalizare facuta gratuit.

    Apreciază

   • Buna ziua!Mii de scuze dar trebuie sa ma bag…fac copypaste….”Se stie ca ungurii din asa zisul tinut nu recunosc existenta Dacilor..ce sa le mai ceri?”….MINCIUNA!!!–HAZUGSAG!!!…Sint dispus sa ma duc cu ori cine din Romania la vecinii nostrii unguri si sa demonstrez ca in ori ce carte de istorie de pe teritoriul Ungariei scrie asa….”Populatia straveche de acum 2000de ani pe teritoriul Transilvaniei actuale au fost DACII”…asa invata copii unguri!Deci domnule”ned32news” ori esti neglijent si nu te informezi…ori esti mincinos! Laszlo-Oradea

    Apreciază

  • Miriam Radulescu, nu stiu ce inseamna pentru tine „to be or not to be” asta.
   „To be, or not to be: that is the question:
   Whether ‘tis nobler in the mind to suffer
   The slings and arrows of outrageous fortune,
   Or to take arms against a sea of troubles,
   And by opposing end them? To die: to sleep;
   No more; and by a sleep to say we end
   The heart-ache and the thousand natural shocks
   That flesh is heir to, ‘tis a consummation
   Devoutly to be wish’d. To die, to sleep;”
   –> http://shakespeare.mit.edu/hamlet/full.html

   Apreciază

 2. Asa este, eu am facut scoala, toate studiile in Constanta, si precizez ca si aici sunt foarte multi tatari, machedoni, turci, si alte natii , dar daca esti la tine in tara, ca practic Covasna e teritoriul Romaniei, ai tot dreptul sa porti oricand vrei, in orice zi tricolorul national !!! Eu port la masina un tricolor de cel putin 2 ani de zile, si nu am primit injurii, sau alte fenomene grave pt faptul ca port un tricolor la mine in tara !
  Noi romanii ne-am cam saturat de voi ungurii care instigati la violenta, va cereti niste drepturi aberante pe teritoriul ROMANIEI !!!
  Va place sau nu, ROMANIA e de la vest dinspre Timisoara pana la Est – Constanta !!!

  Apreciază

 3. Lucian are dreptate. Presa nu are nici un rol pina acum, va avea in zilele ce vor urma cu siguranta. Insa nu aceasta e problema ci evenimentul in sine, faptul ca el exista, ca a aparut. Dupa cum ii spuneam unui prieten din Cluj, orice extremism s-ar vede azi e tot rezultatul „muncii” noastre, a romanilor. Ani de zile a fost tinut UDMR-ul la putere de dragul voturilor, chiar si atunci cind declama in sus si in jos despre autonomie. A capatat o forta politica disproportionata si ca atare incurajat de lassez faire-ul „justificat” politic a ajuns sa instige impotriva intereselor nationale romanesti. Iar noi si politicul nostru am tacut in continuare din gura, pentru ca nu e asa, voturile sunt mai importante iar constiinta nationala este adormita de ani de zile. Si astfel s-a intimplat ca oameni care altfel pina ieri nu aveau nimic unii cu altii au inceput sa se urasca si ce e mai grav e ca tinerii in special o fac. Si toate astea se intimpla pentru ca noi am permis sa se ajunga aici, prin votul nostru si inconstienta criminala a alesilor nostrii si pina la urma a noastra a tuturora. Fetita cu bentita este doar un eveniment, insa in spatele acestui eveniment este o poveste, o poveste o urii. Cum s-a ajuns aici, iata ceva ce ar trebui investigat in detaliu, altfel nu vom stii cum sa scapam de ura.

  Apreciază

  • Nicu, iti multumesc pentru comentariu. Presa zici ca n-are nici un rol? Eu n-as fi aflat de povestea cu eleva daca n-ar fi aparut pe posturile nationale de stiri. Referitor la politic, am acelasi sentiment cu cel care reiese din comentariul tau: multe se pot intampla de dragul voturilor. Mai mult de atat nu vreau sa comentez.
   In ceea ce priveste pasiunea tinerilor liceeni si manifestarile lor mai mult sau mai putin violente chiar intentionez sa fac un material. Ramane de vazut si cand voi reusi.

   Apreciază

   • Destul de rau ned32news daca esti informat de la presa controlata de politicienii de la noi. De acord ca nu trebuie transformata aceasta situati intr-un sentiment de ura nationala, din contra, ar trebuie sa apreciem Tricolorul la fel si sa-l purtam fiecare cu demnitate de fiecare data cand simtim acest lucru.

    Apreciază

   • Eu am aflat despre acest caz la prima ora a diminetii din data de 15.03 a.c. pe facebook. Daca tu un ziarist te informezi doar stand in fata televizorului sau doar dand coppy/paste la unele subiecte din alte ziare, ne este clar ce-ai invatat in facultate… Este plina Romania de „ziaristi” ca tine!!! Asa ca, lasa-ne si dute si te muta in Ungaria…

    Apreciază

   • Draga „Anonim”-ule (a.k.a. Ionut Cristian), apreciez faptul ca articolul de pe BLOGUL Ned32News ti-a starnit interesul atat de tare incat sa simti nevoia de a-ti manifesta dreptul la libera exprimare. Din cuvintele tale inteleg desigur gresit, ca sursa ta primordiala de informare este Facebook-ul si nu entitatile media cum ar fi agentiile si site-urile de stiri indreptatite sa furnizeze o informatie. Nu stiu pe cine mai incluzi in aceeasi oala cu tine folosind pluralul in sintagma „ne este clar”.
    Probabil ma cunosti foarte bine si stii exact care este nivelul meu de competenta.
    Un singur lucru mai am de adaugat ca raspuns la comentariul tau: articolul este pe un blog iar autorul este in calitate de blogger, nu de ziarist. Bafta!

    Apreciază

 4. Eu sunt din Constanta si am avut foarte multe interactiuni cu asa zisele „natiuni conlocuitoare” din Dobrogea. Am avut multi colegi si prieteni si tatari si machidoni si turci dar daca ii intrebai ce erau majoritatea iti raspundeau ca ei sunt romani pe langa faptul ca sunt tatari si toate cele. Personal cred ca asta se datoreaza faptului ca minoritatile de aici nu au fost niciodata indoctrinate (desi e un cuvant cam puternic) cu acest dezgust ca sa nu spun ura fata de romani. Ei nu au impresia ca lor li-se cuvine ceva, pur si simplu….traiesc aici. Dobrogea este o zona foarte toleranta dar acest lucru se datoreaza in mare parte minoritatilor, pur si simplu s-au comportat normal ca si cum toti suntem romani dar in acelasi timp ei au pastrat traditiile si lucrurile carora le ofera lor identitate iar atunci ei au fost acceptati si tratati cu acelasi respect iar toata lumea se intelege cu toata lumea.

  Din punctul meu de vedere este o diferenta destul de mare fata de judetele Covasna, Harghita and so on. Atata timp cat lumea va fi influentata catre o atitudine ostila atunci vor exista persoane in ambele parti care se vor manifesta ostil si coabitarea devine din ce in ce mai complicata.

  In acelasi timp sunt aproape sigur ca realitatea este destul de departe de ceea ce prezinta presa. In spatele acestor evenimente si in viata de zi cu zi nu cred ca exista aceasta ura viscerala intre cele doua „natiuni conlocuitoare”. Sunt convins ca evenimentele de genul asta sunt niste exceptii exagerate de catre presa si de catre oameni carora le place sa cada in extreme.

  Apreciază

 5. Nu sunt rasist si nici nu vreau sa par rasist insa mi se pare corect ca in tara noastra, cei care sunt maghiari, rromi, sau alte natii sa respecte regulile noastre si sa nu ceara drepturi pe care teoretic nu le=ar putea avea decat intara lor de origine. Si ca sa fiu „al dracu” pan la capat nu sunt de acord cu introducerea lumbii maghiare in scolile din romania, nu sunt de acord cu introducerea cursurilor in limba maghiara la universitatile la care sunt mai multi maghiari.. etc. Suntem in Romania, atunci respectam regulile de aici. Luati un exemplu din viata. Daca merg la cineva acasa, respect regulile de acolo. Acasa la mine fac cum ma taie capul.asa si noi……. Asa ca nu sunt de acord cu prea multe drepturi pentru etnici……

  Apreciază

 6. Salutare,

  sotia mea e din Constanta si este aromanca, iar bunica mea unguroiaca. In grupul de prieteni foarte apropiati avem si turci si tatari si lipoveni. In aceste comunitati nu exista nicio dorinta de revendicare de teritorii, autonomii, etc. … si din acest motiv nu exista disensiuni.
  Daca doresc sa invete limba materna o invata acasa sau se duc si studiaza in Turcia, pe banii lor sau ai statului roman cu bursa, daca merita. Nu au pretentia ca functionarii publici sa vorbeasa limba turca sau rusa.

  NU am intalnit niciodata in zona respectiva un magazin tinut de turci, aromani sau lipoveni in care sa mi se spuna ca nu inteleg romana, cum mi se intampla de fiecare data cand ma duc in satul natal al tatalui meu de langa Oradea.

  Cred ca e o mica diferenta.

  Apreciază

  • Vali, iti multumesc pentru comentariu si sublinierea unei realitati. Revin insa la ideea articolului si-anume partea cu umflarea unui subiect de catre presa. Din aceasta perspectiva mi-ar placea sa vad care este opinia ta, avand ca background evenimentul cu eleva covasneana.

   Apreciază

   • Oamenii care scriu in presa sunt si ei romani, maghiari, etc. si este greu sa treci peste unele aspecte din viata cotidiana sau experiente anterioare. Cateodata trebuie sa mai si exagerezi daca vrei sa transmiti un mesaj ca acesta sa isi faca efectul.
    Oricum, sunt de parerea ca nimeni nu ar avea nimic cu maghiarii daca ei nu ar avea nimic cu restul si ar fi liniste si pace ca in Dobrogea.

    Apreciază

 7. Csaki Laszlo, apreciez ca ai acordat mai multa atentie directiei inspre care indreptai comentariul tau. As aprecia, de asemenea, si o opinie din partea ta mai centrata pe subiect.
  De asemenea, daca exista nevoia de a manifesta acuze sau injurii la adresa altor cititori/comentatori, trebuie sa precizez ca dupa un anumit nivel de exprimare voi fi nevoit sa sterg acele comentarii pe care le consider inadecvate. Multumesc pentru intelegere.

  Apreciază

 8. In Dobrogea e altceva si asa ar fi trebuit sa fie si in Harghita, Covasna etc, daca nu existau alte interese, care fac parte din sforarii la nivel mult, muuuult mai inalt…
  In Dobrogea nu tipa nimeni dupa autonomie, nu arboreaza nimeni alte drapele decat cele romanesti, se comunica, oficial, in limba romana, nu cere nimeni invatamant in vreo limba materna etc., etc., etc. Noi ne-am respectat unii pe altii, ne respectam reciproc obiceiurile, traditiile, religiile, ne respectam ca oameni!!! Ba chiar ne bucuram de deliciile culinare sau manifestarile culturale ale celorlalti! Noi convietuim frumos si ne consideram TOTI cetateni romani, nici nu umblam dupa cetatenii duble! In Dobrogea, reprezentantii minoritatilor etnice nu fac declaratii instigatoare la ura si separare! E o mare, mare diferenta!!!!

  Apreciază

   • Teoretic, presa este un instrument de informare si comunicare in masa -mass-media – si reprezinta o putere in stat. Insa practic, este un instrument de manipulare in masa, nefiind obiectiva si independenta. Sigur ca a relata un caz intamplat in societate este o atributie a presei, insa a adauga nuante si a accentua anumite aspecte face parte, clar, din actiunea de manipulare sau instigare la ura – mai ales in problema romano-maghiara. Ai foarte mare dreptate in incheierea articolului tau, referindu-te la exagerarile care se fac in presa. Dar tocmai acesta este scopul presei, in conditiile actuale – cum ziceam, neobiectiva, aservita…

    Apreciază

 9. Vad ca s-a facut un mare tam-tam pe aceasta problema si intr-un fel mi se pare normal. Nu pot spune din experienta ce se intampla in Harghita ( unde am foarte rar drum ) sau in Covasna ( unde nu am fost niciodata ). Eu sunt din Mures si traiesc aici de vreo 25 de ani. In tot acesti timp am avut si am prieteni / colegi / cunostinte maghiari cu care nu s-a intamplat sa avem conflicte inter-etnice. Ca se mai fac ocazionalele glume sau misto-uri e un lucru, dar nu sunt luate in serios ci ca atare. Momentan cultiv niste pamant intr-un sat langa Tg Mures in care exista 3 romani. Restul sunt maghiari si romi. Pot sa va spun ca nici macar acolo nu am patit sa se ia cineva de noi ca suntem romani. In schimb pot sa va spun cateva lucruri sigure: indiferent de etnie iti merge rau ca doar deh, traiesti in Romania si asta e o chestie implicita. Se fura la fel indiferent la fel indiferent de etnie ( un hot tot hot ramane ). Singurele cazuri extreme despre care am auzit din secuime sunt pe la televizor. Sunt sigur ca sunt extremisti maghiari exact cum sunt si romani. Oricum, mi se pare cam aiurea sa nu lasi sa se cante imnul Romaniei de 1 Dec. Vina cea mai mare la chestiile astea o dau pe politicienii si liderii de partide care chiar instiga prin afirmatiile pe care le fac. Aici nu am auzit, cel putin in grupurile in care circul, sa ii trebuiasca la cineva autonomie de exemplu. Dar un lucru pot sa va spun ca l-am auzit destul de des: Citez : „Nu prea are importanta ca esti roman, unguri, tigan sau dracu’ mai stie ce natie. Daca traiesti aici tot roman esti considerat, tot rau iti merge, si tot isi bat joc de tine cei de la conducere”. O zi faina sa aveti toti

  Apreciază

 10. Este normal, ca se umfla subiectele. De ce sunt umflate? Asemenea subiecte sunt ca si scanteia de langa benzina. Benzina zace acolo frumos si rece, dar cand ajunge scanteia, una doua se aprinde. Aprinzandu-se, face al dracului de mare zgomot si lumina. Zici ca a explodat ceva. Te orbeste. Te asurzeste. Nu mai vezi flacara destul de maricica si intensa si ea, care este pusa intr-un tub de sticla si nu deranjeaza benzina.
  Este normal, ca intr-un popor suma exacta a doleantelor, a urii, a tensiunii sa fie constanta.
  Astea trebuie sa ajunga la suprafata intr-un mod sau altul. Cum rezolva alte natiuni?
  – Finlandezii participa la raliuri si se-mbata.
  – Americanii trimit soldati in Irak.
  – Olandezii fumeaza chestii haioase
  – Ungarii (atentie – este vorba despre maghiarii din Ungaria) se pun pe politica si dau cu noroi in clasa lor politica, oricare ar fi acesta
  Interesant este insa, ca la toate popoarele sus mentionate sunt minoritati, natiuni care vorbesc limbi diferite, totusi aceste probleme nu sunt puse sub lupa intr-un asemenea fel ca sa fie vazute chiar asa de dramatic.
  De ce?
  Va zic eu de ce. Gheorghe Funar, profesor universitar, bilingv (romana-maghiara) – cum a ajuns sa fie primarul Clujului atata timp, bazandu-se pe o campanie care incuraja nationalismul si sovinismul? Interesant ca niciunul dintre antecomentatorii (ce cuvant interesant am inventat!) nu-si mai aminteste de el, aminteste doar de fetita asta care a facut si ea ceea ce a crezut ca i-ar enerva pe colegii ei si ei la fel. Pe vremea mea, o trageam de codita, eventual o pipaiam la fundulet in locul colegului ei. Acum tehnologia a avansat, este feisbucul…

  Sunt doua tipuri de ziare: – unul, care se bazeaza pe rating
  si
  – unul care este bazat politic
  Ar mai fi si combinatia dintre cele doua, dar atunci putem raspica firul in nu stiu cate bucati.

  Cele bazate politic incearca sa ne distraga atentia de problemele reale – economice, financiare, agronomice etc. – ale tarii si de aceea aleg sa avanseze asemenea subiecte ca fiind subiecte de interes national. „Vai…pica Ardealul”…parca-i aud.

  Celelalte, bazate pe rating se prind de orice subiect de scandal, de „interes national” ca doar n-o sa se imbogateasca daca publica o stire ca a fost inventat un medicament impotriva cancerului, poate-l citesc vreo-mie de cititor, comenteaza vreo doi, dintre care unul este un robot de comentarii si te indeamna sa cumperi produsul X de la firma Y sau sa dai click nu stiu unde.

  Si atata timp, cat este benzina, nu ne apucam sa iesim la aer, sa gradinarim, sa ne dam cu bicicletele, sa mergem in drumetii si alte activitati pe care ni le ofera aceasta tara extraordinara (din punct de vedere geografic vorbesc acum), in loc stam pe net si pune commenturi la fel de fel de articole despre nustiu ce fetita care si-a pus bentita tricolora pe cap si a fost agresata in commenturi (cum de altfel fac si eu, ca noah, ii vreme naspa afara).

  Problema insa cu benzina asta este ca nu produce lucru cum face in masina – energia calorica se transforma in energie kinetica – serveste doar la producerea a mai mari cantitati de benzina care sa se arda si ea si mai si punem in rezervoarele altor masini ura din asta pentru ca oamenii, din pacate sunt foarte influentabili de mass-media si de „chestii cool” si se pare ca din pacate nationalismul, sovinismul si ura incep sa escaleze sa fie o „chestie cool”.

  Apropo, mi-am ales numele de El_Magnifico ca sa va distrag atentia de eventualele greseli ortografice pe care le-am comis scriind acest comment.

  Apreciază

 11. Daca porti o bentita cu tricolorul, inseamna instigare? (nu conteaza ziua, putea fi zi data cand a murit Petofi Sandor). Era instigare daca venea cu un tricou inscriptionat cu un mesaj „Muie Ungaria” sau ardea drapelul secuiesc. A mai fost un exemplu cand MM Stoica a infipt un steag tricolor in gazonul de pe National Arena, un stadion din Bucuresti, capitala Romaniai, si a fost considerat act discrimiantoriu de catre seful comisiei anti-discriminare.
  La mine in baie, faianta are o nuanta de verde si alb, deci este posibil sa nu ma pot caca in voie pentru ca as fi considerat instigator. Meh…

  Apreciază

 12. Auzi amice, 1. baga-ti mintile-n cap apropo de acest eveniment. 2. Nu uita cum se cheama tara in care traiesti, si care ii sunt insemnele nationale. 3. sfarsesti prin a sublinia exact contrariul a ce se intampla in Covasna mentionand Dobrogea.

  Apreciază

 13. Rezonez cu parerea ta – eu abia ieri am aflat de subiectul asta si n-am stiut daca ce s-a intamplat e pe bune sau nu. M-am uitat mai atent pe pagina fetei si am ramas dezgustat exact de acea solidaritate despre care vorbesti, care nu se manifesta decat violent si numai cand e rost de scanadal. Uite ce feedback am primit: https://www.facebook.com/AlaturideSabina/posts/147311758768689?comment_id=299647&notif_t=feed_comment

  Apreciază

   • Ciudat cum o întrebare absolut nevinovată devine „atac la adresa autorului” și la fel de ciudat cum ai putea delimita sau separa părerea despre un anumit text de autorul acesteia. „Îți place textul ? Nu ? Nu te lua de mine, că nu am nicio vină. Eu sunt doar cel care l-a scris.”
    Aș fi curios dacă îți menții ideea de tărâțe umflată acum că ai aflat că în școala în care învață copilul acela de ziua națională a României se poate cânta imnul în curtea școlii doar dacă se face cerere către director și bineînțeles, dacă acesta o aprobă. Dar se pare că e un om cu inimă bună și, cel puțin anul trecut a aprobat.

    Apreciază

 14. Probabil cea mai slabă postare de pe blogul acesta. „ Cât de bine știu știriștii cum stau lucrurile “la fața locului”? ” se spune în text și-apoi se păcătuiește fix pe aceeași idee. În termeni de parc, se chibițează de pe margine la un joc de table de către cineva care pare a nu cunoaște nici măcar regulile jocului. Comparația cu Dobrogea este nulă și neavenită. Nici măcar la nivelul „enclavei” Medgidia. Lucrurile sunt mult diluate. Cât despre liniștitorul „lucrurile sunt agravate doar la nivelul conducătorilor extremiști și jos, la nivelul solului, lucrurile stau cu totul altfel” i-aș invita pe susținători să meargă să predea lmba română sau istoria în absolut oricare din unitățile școlare din cele două județe.

  Apreciază

 15. Am aşteptat să se mai aşeze praful pe bentiţa fetei, dar din cauza furtunii care s-a iscat, nu am cum să fac asta, mai ales că bănuiam că vor mai apărea clinciuri cu iz etnic înaintea meciului cu Ungaria. Fetiţa a devenit eroină, am înţeles că s-a înfiinţat un blog exact pentru treaba cu bentiţa, în ajunul meciului s-a dat pe la toate televiziunile poza unui idiot maghiar cu un topor în mână, spunând că ne ia gâtul şi s-au mai petrecut alte drăgălăşenii de acelaşi calibru..
  Sper că poliţia maghiară îşi va face treaba: îl va amenda usturător pe individ, ba n-ar strica să fie trimis în judecată pentru instigare la omor.
  Am înţeles că diriginta fetei cu bentiţa şi directorul şcolii voiau să ia nu ştiu ce măsuri disciplinare aspre împotriva… A cui credeţi? A fetei, nu a mârlanului etnic maghiar care a înjurat-o, a umilit-o şi a ameninţat-o cu moartea.
  Dacă aş aş avea puterea, aş confisca bunurile dirigintei şi ale directorului, le-aş retrage cetăţenia fiindcă nu sunt demni de ea şi i-aş duce într-o vamă la trecerea în Ungaria, cu interdicţia a intra vreodată în ţara asta. Dacă Ungaria îi va primi, să se spele pe cap cu ei, dar maghiarii din Ungaria îi privesc cu ochi răi pe ungurii de prin alte ţări. Oricum nu m-ar mai interesa soarta lor. Nu se va ajunge niciodată aici, fiindcă dacă acest gând legitim le-ar trece prin cap şi guvernanţilor, nu ne-ar da voie Europa. Vezi, Doamne, n-ar fi democratic.
  Limbricul fascist care s-a luat de fată ar trebui să ajungă într-o şcoală de corecţie dintr-o cu totul altă zonă a ţării, iar părinţii lui ar trebui să decadă din drepturile părinteşti, pe motiv de incompenteţă parentală. Nu şi-au crescut bine odrasla.
  Ştiu că presa a amplificat artificial cazul, dar nu iese fum fără foc.
  Închei spunând că am nişte buni amici în Aiud, el român, ea unguroaică. Mai mult, am în familie unguri.

  Apreciază

 16. I can’t thank you enough for the articles on your site. I know you put a lot of time and effort into all of them and really hope you know how coasnderibly I appreciate it. I hope I will do exactly the same for another man or woman sometime.

  Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s