Protestele au un numitor comun: nu rezolvă nimic

Ned32News_Protestele_au_un_numitor_comun_nu_rezolvă_nimic…sau cel puțin asta ar putea să fie o perspectivă a celor care stau acasă. Luna septembrie nu s-a terminat încă și pare fi marcată în calendar nu cu o pioneză ci cu o pancartă. Se protestează. Mult, puțin, des, rar, cu sau fără gloate furioase, cu sau fără impact. Cert e că se protestează.

Fără legătură?
Duminică pe 15 septembrie câteva sute de protestatari anti RMGC, gaze de șist și Guvern făceau semicerc în fața prefecturii constănțene.

Fără nici o legătură cu asta, în ziua următoare, luni, RATC-ul n-a mai circulat. Șoferii vroiau să-și ceară drepturile așa că au făcut o grevă spontană, ulterior declarată ilegală de instanță iar efectul a fost că au intrat transportatorii privați “pe felie”. Între timp, după vreo 2 zile și niște perspective nu tocmai pozitive (și-anume că ar putea plăti pierderile regiei din buzunarele proprii), s-au întors la treabă. E posibil să primească niște bonuri de masă în plus.

Tot fără legătură dar legat de ideea de a cere drepturi, câțiva elevi (până-n 10, după cum se vedea din materialele realizate de presă) au cerut decontarea transportului. Motivul? Accesul neîngrădit la educație. Răspunsul edilului? Nevoiașii primesc. Restul? Rămâne de văzut.

Din Constanța ne mutăm la București. Transportatorii Metrorex și RATB protestară și ei. Și se pare că or s-o mai facă în curând. Cadrele medicale, n-o să ghiciți ce au făcut: au protestat.

Întrebarea lui Badea
Mircea Badea se întreba în emisiunea sa o chestiune care ar putea pune pe gânduri. Susținea că cei care sunt anti-exploatarea RMGC nu sunt și anti-Băsescu. Președintele, fiind în opinia lui Badea, unul dintre susținătorii exploatării miniere. De ce nu și “Jos Băsescu” ci doar “Jos Ponta”? E o întrebare pe care probabil mulți dintre jurnaliștii aflați “la fața locului” au omis-o. Irelevantă, probabil.

Concluzii

–          Toamna nu se mai numără bobocii ci protestatarii. E important atât pentru ei cât și pentru presă ca numărul să fie tras fie-n sus, fie-n jos. Exemplu: “au fost peste 25 de mii de oameni” (varianta protestatarilor) versus “aproximativ 15 mii de persoane …” (varianta unora dintre canalele media).

–          Există și protestatari care merg la manifestații “pentru atmosferă” (fără să dau un nume o să parafrazez un răspuns la întrebarea “cum ți se pare”pusă unei tipe venită la protest. Mi-a zis: “îmi place atmosfera. Dar mai frumos era la București. Erau cu chitari și cântau și se strânsese lumea în jurul lor. Ca în tabără. Mi-a plăcut”. Am fost impresionat de răspunsul ei. Nu la modul plăcut.

–          Unul dintre sloganele deja celebre este “vrem cultură, nu cianură”. Paradoxal, recent circulase o informație prin presă referitoare la desființarea sau reorganizarea unor instituții de cultură. Printre care și teatrul Oleg Danovski din Constanța. Câți au protestat? Nu știu. Bănuiesc că nimeni, având în vedere că presa n-a dat nici o știre in direcția asta. Deci, vrem cultură, nu? Ok.

–          Cu ceva vreme în urmă, la un protest al sindicaliștilor din învățământ, C.R.B.L. urcase pe o scenă să le cânte “românul n-are noroc”. Acum avem folkiști sau muzicieni care apar la proteste. Să-nțelegem că e o modă treaba cu mini-concertul? Pe principiul “dacă tot s-a strâns fanii, să le cânte și instrumentul meu ceva”… Poate că exagerez, dar pare cumva neserios să urli “Jos Guvernul” după care să stai cumințel și să asculți “hei tramvai, cu etaj și tras de cai” pentru ca mai apoi să urli cum doar „uniți salvăm Roșia Montană”… Oi fi singurul căruia i se pare chestiunea cu cântăreții la proteste un pic nelalocul ei? Nu cred.

–          Există și guri care spun că “ăia de protestează fac asta degeaba, că oricum n-o să rezolve nimic”;

P.S. Cineva întrebase într-o conversație de pe-un grup: “Pentru chestii cu adevărat importante când protestăm? Că vreau să mă înscriu și eu. Altfel…”  Care or fi chestiile alea „cu adevărat importante”? Pentru sau împotriva a ce ar mai trebui să protesteze lumea?

________________________
Autor: Bogdan Voșloban

Anunțuri

Un comentariu

  1. Apariţia unor solişti vocali care să-şi cânte producţiile la mitinguri poate fi luată şi drept o încercare de abatere a atenţiei de la ce se cere la mitingul respectiv. Şi dacă solistul striga doar ceea ce strigă demonstranţii, părea a fi o încercare de a profita de revolta oamenilor. Aceia nu sunt fanii acelor solişti, ci demonstranţi. O gloată strânsă într-un loc nu constituie fani.

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s