Cristi dă un rând, Luci se distrează…

Poate „familiarismele” din titlu sunt ambigue aşa că încep textul ăsta cu o dezambiguizare. Cristi e Fiul, iar Luci e răzvrătitul de locuieşte la “Polul cald”. Iar povestea asta e una care apare în perioada Crăciunului aproape în fiecare an cu mici variaţiuni pe o aproape enervant de repetitivă temă.  Inspiraţia a venit de la Lucian Mândruţă şi-al său articol “Daca Dumnezeu ar sarbatori Craciunul”.

Inspirat de creaţia lui Lucian m-am întrebat retoric, desigur, cum ar fi dacă personajul negativ ar sărbători Crăciunul. Aşa că voi păstra stilul propus de el, şi-anume „oarecum cu liniuţă de la capăt”, şi voi încerca să-mi imaginez cum ar fi dacă Luci(fer) ar sărbători Crăciunul.

– La ştiri am vedea exagerări de genul “iadul alb” şi materiale despre diverse accidente provocate din cauza neadecvării vitezei de deplasare la condiţiile carosabilului. De asemenea câţiva ajung pe la spital fie cu toxiinfecţie alimentară fie cu supradoză de alcool.
– Peste tot sunt luminiţe şi spectacole cu tematică celebrativă. Desigur că şi pentru astea e nevoie de nişte finanţe iar acei bani trebuie să vină şi să plece din şi în direcţiile potrivite. Că doar ştim cu toţii că Luci are monede în loc de pupile…

– Colindătorii vin ca să facă un ban negru pentru zile albe şi nu pentru a aduce bucuria pentru un om sau o familie. Fără caşcaval parcă şi “lerul” hruşcian nu mai e atât de ler.

– Văzusem recent o poză cu o tipă care se uita la TV la „Singur acasă” cu o pungă de chips-uri şi-o sticlă de cola, singură în camera ei iar titlul imaginii era „Crăciunul Perfect”. Dacă or fi mulţi ca ea, zic că Luci şi-a făcut treaba bine. Ce atâta familie? Ce porc? Ce sarmale? Ce brad şi cadouri? Ce zâmbete şi lacrimi de fericire? Şezi mumos în cutiuţa matalii că trece şi Crăciunul ăsta. De revelion oricum n-ai bani să ieşi pe undeva aşa că o să ai acelaşi program. Iar la Paşte… măcar te duci şi iei lumină. Cât o mai fi şi aia moca.

Aşadar, Cristi dă un rând. Vine cu o idee bună. O sărbătoare a bucuriei. Dar, ca orice idee bună este înţeleasă şi aplicată prost. Ne place mai mult, pare-se varianta lui Luci. E mai lejeră. Să-ndrăznesc să spun că într-o societate sucită pe toate părţile varianta doua e ceea ce considerăm normalitate? E umanul din noi atât de dezumanizat de sisificul cotidian?

Gândeşte-te şi ridică un pahar în cinstea celor dragi ţie oriunde-or fi şi orice-or face.
Hai, la mulţi ani!

Autor: Bogdan Voşloban
foto: http://i.imgur.com/Nb5Ac.jpg

Anunțuri

Un comentariu

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s