Sportul, rutierele şi sfintele Revista_Anti_Presei – 25 mai 2014

Dincolo de subiectele zilei precum huiduitul plagiatorului şi flegmatul prezidentului,  în această ediţie am reuşit să facem o selecţie de subiecte aranjată pe secţiuni. Sportul, rutierele şi sfintele. Dacă vreţi să vedeţi cum se leagă, n-aveţi decât a parcurge subiectele preluate din presa de pe la noi în continuare.

#revistaantipresei 25.05.2014

“Sport”

Cătinel îi dăm, aşadar, bice. Primul subiect vine de la Mediafax: “Şahul va fi introdus în şcoli ca materie opţională, din toamnă”. Sahul optional la scoalaO idee bună, rămâne de văzut ce se va face şi cu restul învăţământului din toamnă. Ingorând probabil inadecvările dintre nevoile de pe piaţa muncii şi benzile rulante de diplome ale universităţilor, cu siguranţă că un opţional de şah va aduce un impact pozitiv în societate şi, desigur, în economie. Probabil că liderii viitorului vor avea ceva mai multă strategie şi vor anticipa mişcările necesare pentru a obţine traiul decent pentru populaţie. Probabil liderii de-acum n-au făcut şah când erau la şcoală şi de-aia le e mai dificil să înţeleagă nişte chestiuni pe un termen mai lung decât durează mandatul.

 

De la sportul minţi(ţi)lor mergem, sau mai bine spus – alergăm, mai departe. Prezentă la un eveniment (momentul cu pricina se suprapunea cu perioada electorală) cu ale(r)gători (cică profesionişti) Elena Udrea s-a arătat nemulţumită de absenţa membrilor Guvernului la acel eveniment. Drept răspuns, Dan Şova, ministrul Transporturilor, s-a găsit să umple presa cu o invitaţie pentru doamna blondă.
Titlul e absolut delicios: “Şova vrea să o alerge pe Udrea pe Arena Rapid”.Sova alearga cu Udrea Domnu’ Dan vrea, deci, să-i arate stamina lui doamnei Nuţi, pemepista (de la PMP, da?). N-am mai urmărit subiectul după ce-a apărut articolul din link, dar sunt curios câţi politicieni or mai avea doruri de-astea de fu…găreală cu doamna dePUTAtă.  Finalul articolul din Gândul, vine la fel de izbitor ca titlul: Şova cică ar mai preciza că “ indiferent dacă Udrea se va prezenta la această cursă, el va alerga zece kilometri în numele Guvernului”.  Singurel? Şi nu oricum, ci în numele Guvernului? Asta e! Şova va face o … alergare tristă… dacă nu-i înveseleşte jogging-ul prin prezenţa-i atletică doamna mişcării cunoscute de unii băieţi încă din adolescenţă – mişcarea populară…

„Rutiere”

De la mersul pe jos care face membrul frumos, ne căţărăm la volan ca să observăm o idee genială care trebuia să apară cam pe vremea când se inventa, dacă nu roata, măcar volanul.  Cu tot cu literele mari din titlu, Gândul ne aduce următoarea informaţie: “Lege DURĂ pentru rărirea bizonilor de pe şosele: o nouă condiţie ELIMINATORIE pentru cei care vor permis de conducere”. Ideea e bună. Titlul mai trebuie lucrat. Care-i faza de fapt? Simplu: nu ştii să citeşti? bizoni la volanN-ai cum să dai de permis. Nici cu şpagă! Şi asta pentru că poliţiştii de la rutieră vor avea cu ei o tăbliţă şi-un ciot de cretă şi te vor opri să-ţi dea dictare! Bine, ştirea e de fapt alta. Totuşi, curiozitatea ar consta în metodele de pedeapsă aplicate şoferilor care iau permisul prin metode ilicite. Vor trebui să scrie pe asfalt de 1000 de ori caligrafic “sunt un analfabet, mi-am luat permisul cu şpagă şi mi se rupe dacă intru într-un pom sau într-un om”? Veţi vedea (zise oftalmologul).

 

Cu sau fără permis ne ducem să parcăm subiectul următor, culmea, tot din flota de subiecte Gând(ite).  Din fericire nu se întâmplă la noi faza cu pricina. Încă… “Ţara care a inventat locurile de parcare pentru femei. Sunt mai mari şi au marcaje roz”. Aşa sună titlul. Parcari roz pentru femeiAmbiguu, nu? Ai putea crede că femeile sunt mai mari şi au marcaje roz. Ceea ce ar fi într-un fel bizar destul de amuzant. A, da! Stai. Unele îşi bagă şi măriri dar şi marcaje roz. Ce ne-am face fără piţipoance…

Acum că suntem salvaţi, să vedem pe scurt şi care-i treaba cu subiectul ăsta. Autorităţile din Coreea de Sud vor să bage vreo 95 de milioane de dolari în parcări roz, mai mari şi cică asta n-ar avea nimic de-a face cu abilităţile inexistente sau proaste ale unora dintre soferiţe. Deşi aşa pare… Şi cică eu sunt misogin. Nu-s. Iubesc femeile indiferent de cum sofează. Şi nu pentru asta.

Tangenţial cu subiectul găsisem cu ceva vreme în urmă un clip. Despre o idee drăguţă care ar ajuta şoferii în parcările aglomerate. Ironia constă în faptul că tot în Coreea de Sud se întâmplă povestea din clip. Cine se bagă să facem aşa ceva şi pe la noi, să ridice două degete. Preferabil nu mijlocii.

 

“Sfintele”

De la locuri de parcare mergem la locuri de veci. Da, e o săritură anevoioasă dar musai de făcut. Dacă nu, ne trezim la avizier cu anunţul că n-am dat Cezarului ortul. Căci cumva în zona datoriilor şi-al micii publicităţi bate subiectul următor.  “Notificări pe crucile din cimitire. Cei care nu plătesc şi au datorii mai vechi de 10 ani rămân fără locurile de veci” titrează colegii de la Adevărul. Dacă ne era unora greu cu găsitul locurilor de parcare, se pare că e dificil şi cu păstratul locurilor din cimitir. Dacă nu-ţi plăteşti datoriile. Ce-i drept, e vorba de plata datoriilor mai vechi de 10 ani.  “Comisia de conducere a cimitirului de lângă podul Decebal aduce o ultimă înştiinţare chiriaşilor care nu-şi plătesc datoriile de peste zece ani: dacă nu îşi rezolvă situaţia, vor pierde locurile de mormânt, care vor putea fi apoi oferite altora”-, informează Episcopia.” Notificari in cimitirRetoric, propun un exerciţiu de imaginaţie: Să zicem că mortul nu mai are pe nimeni. Nici un “aparţinător” cum zice articolul. Ce se întâmplă atunci? În cazul în care nu-ţi plăteşte nimeni chiria se pare că odihna veşnică durează doar 10 ani. După care, ce? Partea bună e că, la fel ca pe litoral, se poate inventa un nou job neoficial. Cazare pentru … cei care nu şi-au mai plătit chiria. Întrebări ar fi mai multe: cum şi cu ce îşi vor plăti cei care n-au rude noile chirii sau ce se va întâmpla cu ei după ce vor fi evacuaţi. Or veni oare şi unii care să stea cu cheia pe marginea aleii?

De la locul unde veşnicia se măsoară în decade mergem în Serbia. Dar asta via Digi24: “Patriarhul Serbiei: Inundaţiile sunt pedeapsa divină pentru păcatele homosexualilor precum Conchita Wurst. Ajutorul Kosovo, refuzat la Belgrad”. Patriarhul, inundatiile si CarnatulDincolo de subiectul evident încă din titlu, problema cu articolul ăsta este nevoia de senzaţional din site-urile de ştiri de pe la noi. Ştirea este una preluată de pe The Economist. Spre deosebire de-ai noştri, pressarii lor au decenţa de a prezenta întâi subiectul de interes public (gen, situaţia creată de inundaţii) după care, de-abia la finalul articolului introduc şi ideea cu părerea patriarhului despre Conchita (pentru cei ce nu ştiu deja, e vorba de bărbatul bărbos îmbrăcat în femeie care a câştigat anul ăsta Eurovisionul).

Digi24 face ditai titlălăul şi amestecă inudaţiile cu părerea preotului. Varză jurnalistică cu fir roşu tăiat bucăţele. Cam aşa s-ar descrie logica articolului. Dar… deh! Aduce vizualizări. Plus comentarii ale cititorilor răzvrătiţi că primesc astfel de materiale.

 

Gata. Atât pentru ediţia asta de #Revista Anti Presei. Da, e cu hashtag. Dacă găsiţi subiecte sau titluri care merită să intre în ediţiile următoare, lăsaţi un comment aici, pe Facebook, Twitter sau trimiteţi-ne un mail.

 

Autor: Bogdan Voşloban

 

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s