Revista Anti Presei – 8 iunie 2014

Desigur, subiectul ultimei săptămâni a fost domnișoara Halep, cu parafraza de rigoare, cea mai iubită dintre tenismeni (cel puțin o perioadă până când vom avea cu toții alt subiect de mare anturare socială on și offline).

Personal m-a deranjat supraexpunerea pe care a căpătat-o subiectul și, dacă aș fi fost în locul ei, probabil că m-ar fi afectat presiunea pusă în felul ăsta. Trecem, așadar, peste fileul făcut feliuțe de toată presa mai mult sau mai puțin serioasă la neserioasele titluri și subiecte din marile noastre publicații online. Ediția aceasta din #Revista Anti Presei e dedicată într-un fel sau altul animalelor. Așadar, cu sau fără cioban, să lăsăm vorbele să curgă-n turme, cuvintele să zboare-n stoluri și, fără adăugiri intrăm direct în subiect.

 

Narcolepsia nu face pat bun cu zoofilia. Sau, cum titrează cei de la Adevărul, “Iubitorilor de animale, e timpul să daţi patrupedul jos din pat!”. La o primă impresie ai putea crede că e vorba de boul vecinei sau de capra vecinului dar… nu-i așa. E chiar vorba de animale. Și, desigur, un citat indirect al unui studiu preluat  via Huffington Post explică povestea. Pe scurt dacă dormi cu mâța sau cu potaia o să dormi prost. Nu, n-o să și rămâi așa. Poate doar dacă citești penultima frază din articol ai însă șanse: “Cercetătorii nu au descoperit nicio diferenţă semnificativă între somnul celor două sexe ale proprietarilor de animale, şi nici între dormitul cu un câine sau cu o pisică.” Cum vine asta: “celor două sexe ale proprietarilor de animale”? Dacă sunteți proprietari de animale de “companie” vă invit să vă dați cu părerea despre propriile voastre sexe. Desigur, cele două… oricare or fi ele. Și oricât de somnoroase or fi.

Deși știrea e serioasă, titlul e absolut superb! De la Gândul vine următoarea idee: Veste bună pentru România: „Avem statut de ţară cu risc neglijabil la boala vacii nebune”. Vacile noastre sunt așadar sănătoase. Ceea ce ne umple de mândrie națională… nu? Nu. Dincolo de seriozitatea subiectului, interpretabilitatea titlului este ceea ce ar putea fi amuzant. Vacile noastre sunt ok. Ce te faci însă cu bivolii și alte orătănii de prin funcțiile strategice? Or fi fost și ei testați în cadrul analizei cu pricina?

 

Ca să nu ne facem griji, parafrazăm un vers dintr-un vechi șlagăr: Nu contează cum am vopsit părul, important e cât și cum gândesc. Tot de la Gândul vine și următorul subiect. Blonda nu e proastă, domne’!  E doar blondă. “Studiul care contrazice stereotipul „blondei proaste”: culoarea părului nu are legătură cu inteligenţa”. În sfârșit se confirmă faptul că bancurile cu blonde sunt niște făcături. Poți fi prost și dacă ești brunet sau roșcat. În orice caz, la fel de drăguț ca titlul e și următorul fragment din articol: “Testele realizate pe şoareci au arătat că un anumit factor declanşator duce la naşterea unor animale cu blană deschisă, galbenă.”  Blondelor, nu vă îngrijorați. Există barbați care vă iubesc indiferent de cum vă vopsiți sau epilați.  Apropo, mișto-ul nu e la adresa voastră ci la a celor care din lipsă de subiecte prezintă informația asta drept știre.

 

Încheiem ediția asta de Revista Anti Presei cu un subiect din Adevărul: “Consimţământul sexual, curs obligatoriu la Cambridge, în urma creşterii violenţelor din campusurile marilor universităţi” Subiectul? Serios. Felul în care este abordat? Semi-serios. Și spun asta legându-mă de expresia “asaltați sexual” evident tradusă cu o adaptare făcută probabil de autor direct din englezescul “Sexual assault”. Avem și noi cuvinte românești care să descrie fenomenul: molestare, abuz sexual, viol, hărțuire sexuală sunt câteva dintre ele. Dar deh, nu sună la fel de dramatic ca “asalt”.  Există (pentru unii) și o parte bună dincolo de workshop-ul referitor la consimțământ: “Din cauza problemelor de violenţe sexuale din campusurile americane, mai munte universităţi au creat cluburi erotice, care organizează întâlniri private cu studenţii care au gusturi mai aparte în materie de erotism. De curând, la Harvard s-a înfiinţat clubul Harvard College Munch”.

 

Revista Anti Presei 8 iunieGata. Astea au fost subiectele din ediția de #revistaantipresei de săptămâna aceasta.

Până data viitoare, șeruiți pe Facebook, Twitter, și dacă aveți ceva de spus,

scrieți un text sub articol la comentarii sau pe email.

Autor: Bogdan Voșloban

 

– Acest articol este un pamflet. Nu-l tratați ca pe un “E” moale, ci ca “A” tare. –

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s