Guvernul a făcut-o de oaie! Ultima dudă: ORICINE are voie să intre în Universitate!

GUVERNUL A FACUT-O DE OAIE! REVOLTA DE FOTOLIU După titlul aparent senzațional, probabil că cititorul se așteaptă la un fel de scrisoare întredeschisă la adresa ministrului educației sau a primului ministru. Nu voi face asta pentru că ar fi un destinatar greșit. Iar greșeala este în parte a lu’ madam social-media sau cum îi mai zic unii, noua presă. De dragul vizualizărilor unii prestatori de texte informaționale au întors fraza din condei de-așa natură încât pitpalacii 2.0 să pună ciocul la noul trend de mega-ofuscare anti-sistem. Revolta de fotoliu făcută din vârful buricului de deget gâdilător de mouse cu replici aruncate într-un timeline de facebook a dus discuția atât de departe încât până și proștii care n-au luat bacul se mirau ce-i în neregulă.   APARENȚELE ÎNȘEALĂ Ziceam în titlu că oricine are voie să intre ÎN univeristăți și nu LA facultate. Pe principiul ăsta, mi-aduc aminte de un proiecțel pe care-l organizaserăm pe vremea mea. Mai exact, în timp ce eram student făcuserăm niște “ateliere de lucru” cu niște ciutănei de generală care învățau ei chestii utile pentru viață. Ar fi fost probabil un moment propice pentru ziariștii lu’ Somn Prăjit să puă un titlu pe un fictiv articol cum că “Guvernul permite elevilor de generală să intre la Universitate fără BAC”? Probabil. Cert e că după ce mulți așa-ziși lideri de opinie din crângul virtual s-au scremut pe ei să analizeze situația și să dea verdicte despre cât de nașpa o să fie cu atâția proști fără BAC care intră la facultate și dup-aia fură joburile, veni și domnul Pricopie cu declarația la interval ca să liniștească valurile. CONFRUNTAREA Hai să le punem față-n față iar concluziile le-o trage cine-o putea. Așadar, de la Hotnews, sursă pe care au citat-o și răstălmăcit-o mulți, avem următorul paragraf:

“Ministerul Educatiei a deschis portile universitatilor pentru tinerii fara diploma de Bacalaureat: incepand de ieri, universitatile ii pot inscrie pentru acest an scolar la cursuri si pe cei care nu s-au prezentat la BAC sau care l-au picat. Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolventi de liceu fara bacalaureat, adica actul de care universitatile mai aveau nevoie pentru a incepe inscrierile.”

După acest fragment vădit ambiguu, articolul continuă cu dezambiguizarea. Autoarea oferă chiar și fragmente din metodologia-cadru pe care o folosește ca suport pentru a-și îmbârliga inițial cititorii. Și, cum suntem în era vitezei, cine dracu’ are răbdare să citească mai mult de 2 paragrafe, nu? Pe partea ailaltă a baricadei stă comunicatul de presă de pe site-ul Ministerului Educației. Ca să scutesc ochișorii de fraze lungi extrag ceea ce pare a fi esențialul ( Textul cu “detoate” îl găsești dacă dai, inevitabil, CLICK AICI! :P).

“Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat.”   “Aceste persoane nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei falcultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale.”   „[…] instituţiile de învăţământ superior acreditate pot organiza şcoli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învăţământ este cel terţiar nonuniversitar.”

Avem așadar la facultate doar studenții care merită să fie acolo pentru că au trecut BAC-ul. Cum au făcut asta, e treaba lor. Nu se mai panichează nimeni când vede trecând pe hol pe langa secretariatu’ de la Drept pe unu’ cu tricou imprimat cu “Keep calm, I’m  elev în învățământul terțiar nonuniversitar” pentru ca pe spatele tricoului să fie un alt imprimeu cu “Allowed în spațiul oferit de universitate”. CONCLUZII? Nu. În loc de încheiere, ar fi drăguț să vedem niște alte exemple de neînțelegere sau (probabil) manipulare cu bună sau mai puțin bunăvoință a unor comunități de lecturatori online de texte  puse acolo de niște cetățeni care cică vor să informeze… sau ceva.                 – edu-news.ro spune frumușăl încă din titlu: “Elevii care nu au luat BAC-ul se pot înscrie, fără probleme, la facultate” – Vlogărița  Anne-Marie Chelariu are și ea o părere despre situația în cauză:

“Pe bune? Dobermanul de #Tonta a dat lege că se poate intra la facultate fără Bac? #puieMonta, că mi s-a acrit de cât de nesimțit și fără scrupule ești! Ce urmează? Să ne facem „jurnaliști” fără să știm să scriem? (Continuarea o găsiți pe timeline-ul ei).

– „LEGEA NON-EDUCATIEI: CINE N-ARE CARTE, ARE PARTE!” este titlul de pe blogul lui Cătălin Ionașcu care pare să aibă și el câte ceva de zis pe subiect. De exemplu:

Eu, personal, aștept un mare protest studențesc, la care să se alăture și reprezentanți ai universităților de prestigiu din România (dacă doresc să își păstreze acest prestigiu). Altfel, asistăm la un proces controlat de idiocratizare în masă, pe care va fi prea târziu să îl oprim.”

Cu ultima speranța la coadă la Grim Reaper, vă salut și doresc lecturi inspirate pe viitor. Preferabil comparate din măcar 3 surse? 🙂

-Acest articol este un pamflet. Ar fi de preferat un tratament ca atare-

Autor: Bogdan Voșloban

Anunțuri

3 comentarii

 1. Si la stirile de adineauri de la ora 13:00 dezbateau ca se poate intra fara BAC, caci…asa e Romania…nu poate mai mult. Deci nu stiu ce spune Ministerul Educatiei dar aparent nimeni nu-l asculta. Avem prostime in Romania? La prostime ne raportam! Cam asta e rezumatul…

  Apreciat de 1 persoană

 2. … Pai, acum, vazand viata mai de la capatul celalalt si tragand niste concluzii legate de aspectul societatii de astazi, bazate pe amprentele timpului trecut si a pumnului impins in maruntaiele tarii si de generatia mea… ma intreb, ce rost au avut examenele de bacalaureat sau admitere in facultate, cand unii s-au dovedit a fi, in final, doar niste bobleti?
  N-ar fi mai bine sa se faca un test al calitatilor morale, inainte de a li se da ciumetilor posibilitatea sa-si demonsteze aptitudinile?
  Dar, continuandu-mi ideea, o aduc la realitatea actuala si nu-mi ramane decat sa spun ca:
  la asa institutori, asa invatacei si ceea ce ramane este tabloul vietii actuale, cu oameni impinsi de la spate, a caror fata, daca ai norocul s-o descoperi, te determina, mai degraba, sa-ti zici: trage apa si treci mai departe!
  … Invatamantul ar trebui sa aiba alte roade de cules, dar, cu regret constat ca saracul Caragiale a scris degeaba… pentru ca PESTELE stim noi unde pute!
  … Si daca stim… CE DACA?
  … Ipocrizia n-o mai poti da jos din barca!

  Apreciat de 1 persoană

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s