Grecia şi-ar putea juca ultima carte înainte de ieşirea din zona Euro

Guvernul de la Atena mai are foarte puţin timp la dispoziţie pentru a găsi soluţiile de ieşire din impasul creat de lipsa de bani, datoria de 1.6 miliarde de euro pe care trebuie să o achite creditorilor internaţionali până la finalul lunii fiind o pârghie care ar putea să ducă la o posibilă impunere a unui control al capitalului în schimbul unui nou împrumut. Totuşi, spun specialiştii, o asemenea măsură necesită un mecanism riguros de control, ceea ce în realităţile actuale elene este puţin probabil să aibă efectul dorit datorită corupţiei.

Grecia iese din zona Euro foto APPrintre măsurile nepopulare, una dintre soluţiile care ar putea să scoată grecii în stradă este cea a limitării retragerii de lichidităţi din bănci, experienţă prin care au mai trecut şi alte state precum Cipru şi Argentina.

Specialiştii spun că tranzacţiile pe pieţele de capital au simţit efectul întâlnirilor dintre creditorii internaţionali şi autorităţile de la Atena, majoritatea burselor mari deschizând şedinţele de tranzacţionare de la începutul acestei săptămâni la valori în scădere faţă de cele la care se închiseseră operaţiunile înainte de week-end, când cele două părţi s-au aşezat la masa negocierilor.

Economiştii consideră că dacă guvernul grec nu va găsi metodele optime pentru ieşirea din impas, la 30 iunie, când trebuie să plătească datoria către Fondul Monetar Internaţional, ţara va intra într-un colaps financiar fapt care va duce la ieşirea ţării din zona euro, ceea ce va avea consecinţe majore în ceea ce priveşte PIB-ul naţiunii care, ar putea coborî pe penultimul loc în clasamentul celor mai sărace ţări din Uniunea Europeană, între România şi Bulgaria. Desigur, acest scenariu este unul teoretic şi la o primă mână deoarece rezultatele economice ale Greciei vor fi afectate de presiunile venite nu numai din partea creditorilor ci şi din partea societăţii şi a eventualelor mişcări de pe scena politică.

Premierul Tsipras ar putea să îşi vadă visul de rămânere în zona euro şi reducere a măsurilor de austeritate năruit, în cazul în care ar avea loc alegeri anticipate, eveniment care pare din ce în ce mai probabil.

Drama grecului de rând în cazul unui viitor apropiat destul de sumbru se traduce într-un şomaj în creştere de la 24% în prezent, la 36%, într-o inflaţie care de la 1.5% ar putea sări până la 30%, puterea de cumpărare a populaţiei fiind dramatic diminuată. Ratele dobânzilor ar trebui să fie mărite pentru a susţine creşterea inflaţiei iar preţurile bunurilor de import ar face aproape imposibilă achiziţionarea acestora, previzionează economiştii.
Autor: Bogdan Voşloban

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s