Jurnalism de „postac”

Ăsta nu e un site de știri. Se vrea a fi, dar nu e. Sunt niște postaci, mulți fără experiență sau abilități, plătiți în funcție de vizualizări. 

Recent am dat peste un articol de pe blasting news România al unei domnișoare  care susținea că emisiunea aceea cu casele construite pentru oameni nevoiași de pe protv ar fi doar de fațadă și că acele case sunt de fapt “construite” la montaj.
Daniela Rus - autoarea articolului

Conform aflasitu.ro, o femeie din Slobozia a crezut că viața ei se va schimba în momentul în care Dragoș Bucur a venit la ea acasă. Povestea femeii și a fetiței acesteia, grav bolnavă, a fost prezentată în cadrul emisiuni, un moment emoționant pentru toți telespectatorii. Din păcate, visul ei a rămas doar în filmare. Oamenii care trebuia să le construiască casa au venit doar să o dărâme, dar niciodată nu au construit una nouă. Conform sursei menționate mai sus, casa care a fost arătată la finalul emisiunii nu era de fapt casa lor, ci era o casă pe care nu o văzuse niciodată.”

Sursa aici.

Sursa în cauză e un site-uleț de câteva luni cu un template de wordpress aruncat pe el și care pare să vrea a fi un fel de site de știri. Nu tu contact, nu tu facebook… Nimic. E bine. Credibilă sursă…
În cazul în care mai contează, aceeași poveste se pare a fi fost atribuită unui cotidian aparent din Slobozia care publică la o zi distanță de domnișoara autoare următoarea chestiune:

Un site obscur, al cărui nume nu merită să fie publicat, s-a folosit de numele ziarului Obiectiv Ialomița (menționat în articol ca “Obiectiv de Slobozia“) pentru a da credibilitate unui articol cu date false despre emisiunea Visuri la Cheie de la PROTV, legat de un caz din Slobozia.
Precizăm ca redacția noastră nu a publicat niciodată vreun articol despre emisiunea PROTV – Visuri la Cheie.

Sursa aici.

Neconvinși încă, așa e? Ok. Cum site-ul sursă al autoarei nu poate fi contactat, i-am trimis lui Dragos Bucur un mesaj pe facebook și l-am întrebat cum vede el ce scrie mamzela despre emisiune. Răspunsul acestuia:

Este… o prostie. Cu un minim de documentare vedeau că e o minciună!” – Dragoș Bucur.

Așadar, îi invit pe toți fanii fetei să fie mai cu băgare de seamă când pun botul la subiecte făcute din dorul pixului și tastaturii de dragul câtorva euro la final de lună. De asemenea, dacă ceva pare cusut cu ață albă, probabil că e ceva maro la mijloc așa că … atenție la ce găsiți pe net. Ca să parafrazez proverbul ăla cu zburatul și mâncatul, “Nu orice e publicat e și știre”… chiar dacă e pe un site care are “news” în titlu. (Da, știu că și blogul ăsta are „news” în titlu).
Aștept cu nerăbdare un răspuns din partea autoarei de binevoiește să lămurească odată pentru totdeauna poporul cititor cum stă treaba cu sursele și dacă a mințit în articol să ceară, cui o fi cazul, o scuză.

Autor: Bogdan Voșloban

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s