Țară începătoare, angajez Administrație cu experiență

Când “clasa politică” devine irelevantă datorită impotenței aleșilor

Romania angajeaza administrator in locul politicienilorSunt multe gânduri care fie zboară prin sufletele noastre în aceste vremuri care par a fi ori începutul a ceva bun, ori finalul a ceva prost. Dorința de o viață mai bună, o țară ca afară, un trai mai mult decât decent și posibilitatea de a putea visa la propria bunăstare și fericire fac din fiecare dintre noi niște lucrători destoinici pe plantația cu speranțe.
Nu avem soluții pentru că fie ne e frică, fie habar n-avem cum ar putea ele să arate, fie pur și simplu nu considerăm că e de datoria noastră să ne gândim la asta ci numai să cerem de la altcineva să vină cu o propunere care va face ca prin magie totul bun și frumos. În acest loc al istoriei în care am început să ne micro-zvârcolim pare că totuși unii au idei. Nu neapărat și bune, nu musai și prea proaste ca să nu poată fi în veci aplicate.

Monarhia? Neah…
Una dintre ideile pe care personal nu le agreez este forma de conducere a statului cu ajutorul Regelui. De ce? Pur și simplu, am impresia că suntem la câteva secole cu mult după momentele acelea în care tot poporul era atât de imbecil încât să aibă nevoie de un personaj luminat care să regleze din pix totul. Cred că suntem mai deștepți de-atât. Unii pentru binele personal, alții, ceva mai altruiști pentru cel #colectiv. Sau poate sunt eu prea prost ca să înțeleg de ce mi-ar trebui drept conducător un rege, un uns al Domnului. Un reprezentant de viță nobilă. Un om care după ce-și dă jos coroana e la fel de competent pe cât era când o avea pe frunte. Poate nu pricep și poate că s-o găsi careva să mă lămurească și pe mine de ce-i nevoie de Monarhie să salvezi o Românie. Atât timp cât ea se poate salva singurică. Numai să și vrea să-și asume responsabilitatea pentru asta…


Tehnocrații? Poate. 

S-a propus în spațiul public și ipoteza tehnocraților. Acei guru în domeniile lor care vor veni și vor da de pământ cu felul în care erau lucrurile făcute anterior, venind cu soluții, planuri, obiective, pași și totul pus la punct cu scopul de a scoate din noroi și amorțeală frumoasa noastră țară. Ok. De acord. Ar putea ipotetic exista însă și niște amendamente:
– Toți candidații la postul de ministru dau concurs de angajare. Cu probe scrie, orale și simulări practice. Cu cel puțin 10 ani de experiență în administrarea unei entități economice (fie în domeniul privat fie în cel de stat) și cu un cv în care toate diplomele dar și trecutul trec printr-un filtru de verificare din partea serviciilor abilitate să descopere neregulile.
– Jumătate din Cabinet să fie femei; Dacă în Canada se poate pentru simplul motiv că “suntem în 2015” nu văd noi de ce am prefera să trăim în era când femeile n-aveau nici măcar drept de vot.
– Fiecare membru al viitorului Guvern să fie fără  afiliere politică și fără istoric penal, financiar, sau de altă natură care să-i diminueze imaginea prin alăturarea cu vreun penal urmărit, cercetat, condamnat, sau eliberat pentru bună purtare și cărți “științifice” produse la bulău.

– Toți viitorii miniștri să primească un set de obiective măsurabile și ajustate la realitățile domeniului pe care îl administrează la începutul perioadei cât sunt în funcție. La încheierea perioadei în care a ocupat fotoliul ministerial fiecare să prezinte în detaliu un raport de activitate care să demonstreze cu dovezi clare și transparente atât pentru societatea civilă cât și pentru organele de anchetă, cum activitatea avută a avut un impact pozitiv în realizarea obiectivelor.
– Nu au imunitate. Funcționează ca niște administratori de firmă. Nu au salarii mai mari decât acela al unui șef de companie de dimensiune medie.

Parlamentarii
Ideea cu 300 de spartani mi se pare la fel de exagerată ca și cea cu 600 (mai mulți sau mai puțini… Câți au mai rămas acum după ce nenea DNA și tanti ANI au trecut pe la Parlament?). De ce o fi nevoie de atâția ca să fie reprezentativi? De ce nu 42? Câte-unul pe județ. Să fie ăla mai cu moț dintre toți moțații județului, “la crème de la crème” cum zice co-grăitorul de latinitate. Și să fie ales. Dar și tras la răspundere dacă freacă motanul. Conform unei viziuni pe termen scurt, mediu și lung, construită într-un organism asemănător CSAT-ului, să-i zicem CSDT (Consiliul Superior de Dezvoltare a Țării), proiectele de legi necesare îndeplinirii obiectivelor proiectului de țară creat și ajustat sezonier de către CSDT ar fi temele pe care cei 42 de parlamentari ar trebui, împreună cu specialiști din domeniile aferente viitoarelor pachete legislative, să construiască textul propunerii. Ulterior “Strada” sau cum le place unora să spună, “societatea civilă” – ar primi un răgaz de una, două sau trei luni în care să existe întâlniri, dezbateri, propuneri și amendamente la textul inițial. Ulterior, cei 42 de aleși ai neamului și-ar da veto-ul de rigoare pe forma finală, președintele fiind ultimul cu un veto egal ca pondere cu 50% +1 față de majoritatea voturilor exprimate de parlamentari. Dacă legea trece de președinte, se publică, intră în vigoare, etc.

Cum se pot alege numai 42 de parlamentari? Simplu. Prin dualitatea naturii partidelor. Cele două trăsături majore observabile la partidele care se respectă sunt pe de-o parte stimularea activităților economice, pe de alta susținerea populației prin măsuri sociale. În care barcă pică mai tare statutul respectivului partid e elementul de observat. Ai un “liberal” și un “social”, așadar care se bat pentru fotoliul de reprezentativ județean. Poporul îl alege pe cel potrivit și în felul ăsta ai mai puțini oameni care teoretic ar trebui să facă ceva mai multă treabă. Pe care chiar s-o și facă.
În caz contrar ar exista măsuri (desigur, povestea asta este pur ipotetică, ok?): Cetățenii cu drept de vot ai județului își pot trimite parlamentarul acăsică fie printr-o petiție semnată de un număr suficient de mare încât să fie reprezentativ pentru populația județului, fie printr-un referendum organizat la solicitarea a cel puțin un sfert din populația cu drept de vot.

Parlamentarul nu se mai opune unei legi doar pentru că e din „opoziție”!

… ar fi prima și poate cea mai importantă regulă. Iar dacă alesul face năniță sau se uită la pornoșaguri în timp ce e la job, face învârteli dubioase cu băieți “deștepți” sau este condamnat penal cu sau fără executare, 25 de ani nu mai are voie să facă parte din corpul reprezentanților poporului. În 24 de ore de la sesizarea uneia dintre aceste situații mandatul său încetează.

Fiecare parlamentar va face parte din cel puțin o comisie și cel mult 3, sau în caz excepțional în înca 3 comisii speciale pe toată durata mandatului său de 2 ani. Da, numai 2 ani! Numărul maxim de mandate consecutive ar fi de 3. Deci 6 ani dacă nu mă trădează calculele.

Fiecare parlamentar trebuie să aibă semnătura în timpul unui mandat pe cel puțin 5 proiecte de lege. Fie ca și inițiator, fie ca susținător (co-inițiator, participant la redactarea textului și construirea pachetului legislativ propus). Dacă nu are activitate decât ca votac, ridicător de brațe, criteriile de performanță nu sunt îndeplinite, drept urmare dreptul de a fi ales în parlament într-un nou mandat consecutiv dispare. Acesta va putea să candideze din nou numai peste încă 6 ani.

Am exagerat, așa e? Știu. Sunt doar idei și gânduri, poate, stupide. Certitudinea este că scenariile astea ipotetice nu or să existe niciodată pentru că lucrurile sunt mult mai complexe decât le poate imagina un singur om. Iar eu numai atât fac: Îmi imaginez un viitor mai bun decât trecutul care ne-a adus la prezentul ăsta hâd. Tu cum vezi viitorul?

Autor: Bogdan Voșloban

Anunțuri

Un comentariu

  1. Filmen var og er super god !! specielt fordi Janus Dissing Rathke var med, han er nemlig super lækker nu hvor han ikke er den lille nuttede dreng mere. HÃ…BER DU LÆSER DETTE ‘JANUS’ DU ER FOR LÃ&;†Ã†Ã††#8217ÃÆÆÆÆKER NAM !!!!

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s